Изложби

Изложба на Петър Минчев в галерия "Пистолет"

Пейзажът - пространство, алтернатива на действителността

Изложба на Петър Минчев в галерия "Пистолет"


◊ СЪБИТИЕТО

Пейзажи
Петър Минчев


12 декември 2008 - 23 януари 2009
Галерия "Пистолет"
"Рилски езера" 16


◊ ИЗЛОЖБАТА

Петър Минчев е извънредно чист и изискан автор, чийто лаконичен език е по равни части концептуален и изобразителен. Работите, представени в изложбата „Пейзажи", са дотолкова синтезирани, че приличат по-скоро на научни факти, които определят сами себе си, като графично изведени леми, и на които се уповават отношенията между природата и наблюдаващите я хора.

"Нека предположим, че основната цел на пейзажа е създаването на пространство, което да служи като по-добра алтернатива на действителността. Методите на илюзионизма, използвани за изобразяването на пейзажа, могат да бъдат разбрани като текст, който ни помага не само да изградим една алтернативна реалност, но и също да видим себе си като присъстващи в нейното пространство. По този начин илюзионизма ни позволява да участваме в едно и също пространство колективно, и точно това е качеството на пейзажа, което най-много ни привлича в него. Колкото по-силен е илюзионизмът в изображението, толкова по-сигурни се чувстваме в нашата способност да го разчетем обективно. Това поражда сигурност в достоверността на изображението и нашата възможност да го разберем без съмнение. Но в същото време тази сигурност идва с цена и тя е загубата на свобода в пространството на въображението, а с това и загубата на свободата да критикуваме действителността.

В тази изложба се опитах да постигна баланс между функцията на пейзажа и методите на неговото изобразяване. С други думи, баланс между желанието свободно да осъзнаем действителността и нейните пространства по различен начин, и илюзионизма, необходим за визуалното създаване на тези пространства. Това е следствие на моето желание да продължа историческата традиция на пейзажа като изображение на друго място и време, но в същото време да разгранича това пространство от методите, чрез които е създадено.
"
Автор:
Йово Панчев
Публикация:
11.12.2008 г. 14:16
Посетено:
1054
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/7019-izlozhba-na-petar-minchev-v-galeriya-pistolet