Изложби

Две национални изложби на СБХ

Скулптура и керамика на "Шипка" 6

Две национални изложби на СБХ
Иван Колев. Бивол


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници
представя две национални изложби:

Национална изложба „Скулптура”

10 декември 2008 - 13 януари 2009,
откриване: 18 часа, ет. 1, ул. „Шипка” 6


Традиционна керамична изложба „Св. Спиридон”
„Керамиката - това съм Аз”.

12 декември 2008 - 12 януари 2009,
откриване: 18 часа, ет. 4, ул. „Шипка” 6



◊ ИЗЛОЖБИТЕ

. Националната изложба скулптура е един изложбен калейдоскоп, който се опитва да анализира актуалното състояние на скулптурата у нас днес, като представя разноликия спектър от автори и търсения на различните поколения.

Формулирано по този начин, събитието стои между традицията и новаторството. То е моментен отрязък, който в настоящата социално-икономическа и културна ситуация не може да претендира за пълнота, но се характеризира с качество и стойност.

Акцент в експозицията ще бъде почетното участие на автори с дълга творческа практика, навършващи кръгли годишнини, като: Иван Колев, Георги Апостолов, Димитър Остоич, Стефан Начков, Венелин Антонов

В последните години новите тенденции правят границите между скулптурните жанрове условни, изразните средства прескачат видовите специфики, а рамките на понятията стават тесни. Въпреки това организаторите се надяват настоящата изложба да даде вярна рамка за културните процеси, протичащи в наши дни в скулптурата.


. От 12 декември до началото на месец януари 2009 година на 4-тия етаж на Националния изложбен център, ул. „Шипка” 6 ще бъде открито 39-тото издание на традиционната керамична изложба „Св. Спиридон” (закрилник на занаятите), по-известна като Национална керамична изложба на едноименната секция на СБХ, която ще представи постиженията на керамиците през изтеклата година. Тази година тя има за мото „Керамиката - това съм Аз”.

Художници-керамици от различни поколения ще покажат последните си произведения, изпълнени в различни техники. Ще бъдат включени както традиционни керамични форми, така и такива, граничещи като характеристики с живописта и скулптурата. Именно в многообразието на керамичните форми се крие богатството и красотата на керамичното изкуство от векове – от утилитарните форми до модерните абстрактни пластики, от традиционните съдове до керамичните пана-картини. В тях, в пълния смисъл на думата, се крие енигмата на извайването, към която в наши дни се включва колоритът на живописта и мощта на скулптурата.

Тази година в изложбата ще има чуждо участие, това на испанския керамик Аугустин Руиз. Радостно е, че в последните години в тази изложба участват все повече млади хора.
Автор:
Мариана Аврамова
Публикация:
09.12.2008 г. 11:12
Посетено:
1204
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6999-dve-natsionalni-izlozhbi-na-sbh