Изложби

"Пространства на демокрацията днес" в галерия "Васка Емануилова"

Част от инициативата "Отворено пространство / демократични граждани"

"Пространства на демокрацията днес" в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

Пространства на демокрацията днес
Станислав Беловски


28.11.–05.12.2008

Проектът е част от инициативата “Отворено пространство / демократични граждани” на шведския художник Пер Хаселберг, с която той участва в изложбата “Демокрацията говори – Konsthall C в София”,
07.11.-07.12.2008 г. в галерия “Васка Емануилова”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Както и да определяме пространствата на демокрацията днес, те винаги са пространства на диалог, защото демократичното управление всъщност се осъществява в диалог между избраните да управляват и обществото. Свободата на словото и потокът на информация са неговите ключови инструменти.

Днес това пространство е все повече виртуално: хората се информират и изразяват своето мнение чрез медиите. Само в България има стотици печатни издания, телевизионни канали, радиопрограми, интернет портали, отделно блогове, сайтове, форуми.

Новини, анализи и мнения – стотици публикации в час. Виртуалните канали на демократичния диалог се задръстват и се отдалечават от своето предназначение. Стават предмет.

Именно като предмет, инсталиран в галерийното пространство, са представени над 1 500 страници с реакциите на гражданите във форуми на новинарски сайтове, по едни от най-актуалните теми в Българи. Сред тях са земетресенията в София, политическите скандали, зелената идея, президентските избори в САЩ и т.н. Зрителите са поканени в изложбеното пространство, където могат да потънат в многообразието на мнения, позиции и подходи на гражданска реакция, които дават една моментна снимка на публичност в България.

Като част от инициативата „Отворено пространство / демократични граждани” на Пер Хаселберг, проектът „Пространства на демокрацията днес” поставя преди всичко въпроса за местата на демокрацията, основана на участието и разнообразието на граждански позиции, като в случая използва галерията като едно възможно пространство на публичността.


За повече информация:
Галерия "Васка Емануилова"
филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов” 15
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
02.12.2008 г. 11:36
Посетено:
973
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6947-prostranstva-na-demokratsiyata-dnes-v-galeriya-vaska-emanuilova