Изложби

"Пороците" завладяват Дома на хумора и сатирата в Габрово

Човешките пороци: сладко-горчиви, опиващи и пленяващи

◊ СЪБИТИЕТО

На 4 декември 2008, в 17.30 часа, в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово ще отвори врати една нестандартна изложба. Накратко тя може да се опише като сладко-горчива, опиваща и пленяваща. Защото е посветена на... няколко човешки порока.

Нейни създатели са специалистите от Историческия музей в Горна Оряховица, който гостува в габровската Весела къща.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Колекцията запознава със захар, кафе & сие, с алкохола и тютюна и всичко, свързано с производството и консумацията им.

Представени са много любопитни и малко известни факти за Горна Оряховица като един от центровете на сладкарството в началото на 20. век. Показани са всевъзможни кутии за захар, шоколадови и бонбонени опаковки, мелнички за кафе и подноси, дадени са любопитни подробности около производството и консумацията на толкова популярния в средата на 20. век български шоколад „Крава”, произвеждан именно в Горна Оряховица, загатнат е и скандалът с „Български тоблерон”, довел до фалита на неговия производител.

Другият човешки порок, свързан с алкохола, е представен чрез разнообразни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на 20 в. Наред с елегантните бутилчици с формата на голо женско тяло или на русалки, усмивки предизвикват и снимките с „алкохолни” послания, допълващи темата. Сред най-ценните експонати в тази част на изложбата е английска гарафа, принадлежаща на фамилия Бурови.

Експозицията припомня как тютюнът от водеща икономическа култура се превръща в един от големите врагове на човечеството. Музейните специалисти са издирили и представили цигарени кутии, кибрити, кутии за тютюн, оригинални запалки и лули, някои от които са на повече от 100 години. Сред любопитните експонати в изложбата са и най-разнообразни атрибути, свързани с тютюнопушенето, някои от които са били притежание на известни личности от региона (на банкера Атанас Буров, поета Асен Разцветников и др.).

Изложбата „Пороците” ни убеждава, че всеки порок ни завладява неусетно, грабва окото или гали вкуса ни и много скоро ни превръща в свои пленници и дори нещо повече. Всеки избира дали да му се поддаде или да весели сърцето и близките си през многото задаващи се празници по друг – безопасен, почтен и здравословен – начин.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
01.12.2008 г. 09:34
Посетено:
935
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6937-porotsite-zavladyavat-doma-na-humora-i-satirata-v-gabrovo