Изложби

"Баща и син" в галерия Арт Муза

Изложба живопис

"Баща и син" в галерия Арт Муза
Георги Коларов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Арт Муза” представя от 01. до 20.12.2008

"Баща и син" - изложба  живопис на Любомир и Георги Коларови

Откриване на 01.12.2008 от 18.00 часа
галерия „Арт Муза”
ул. „11 август” 23, София 


◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Арт Муза” представя за втори път на своя територия пловдивския художник Любомир Коларов. След изключително успешно преминалата му VI самостоятелна изложба в галерия „Арт Муза” през 2006, сега той е заедно със сина си Георги Коларов – също блестящ живописец.

Кой от тях е по-интересен и по-талантлив, е трудно и невъзможно да се каже, защото и двамата са отлични майстори на четката и с оригинално артистично въображение. Синът има допирни точки с творчеството на баща си, но изгражда строго оригинален стил, като в него се вижда пречупената и преживяна приемственост. Любомир Коларов е известен сред колекционерите и много почитатели на кавалетното изкуство в България и чужбина. Синът също се оказва сред много търсените автори.

Бащата - Любомир Коларов е основател и председател на „Съюза на Свободните български художници”. Той рисува главно абстрактна живопис, вдъхновена от музиката, морето, красотата на природата и сложността на човешката душа. Дори когато разпознаваме елементи от реалния свят, те са вложени под формата на метафора и целят чрез асоциативност да прехвърлят мост между преживяванията и настроението на автора и нееднозначното възприятие на зрителя. Поразява лекотата, с която Л. Коларов работи с живописната материя.

Синът - Георги Коларов, има същото обобщено виждане към формата, наследено от баща си, но той проявява поваче интерес към градския пейзаж, показан заедно със своите обитатели. Пловдивските, софийските и въобще българските улици от миналото и сега излъчват неповторима атмосфера, и зрителят неусетно се влива в техния живот. Мазката е поставена на едри, артистични петна, платната трептят, изпълнени с въздух и настроение.
   
Изложбата отваря врати за многобройните почитатели на Любомир и Георги Коларови и за тези, които тепърва ще ги открият на 1 декември тази година от 18.00 ч.

Николинка Климукова – изкуствовед и галерист
Автор: Галерия "Арт Муза"
29.11.2008 г. 14:24
Посетено: 1527
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6930-bashta-i-sin-v-galeriya-art-muza