Изложби

Изложба на каменни скулптури от Япония и България

Послания за мир, изваяни от камък

Изложба на каменни скулптури от Япония и България


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на каменни скулптури от Япония и България – заключително събитие на ХІХ Дни на японската култура  в България

1-7 декември 2008

Официално откриване: 1 декември, 17.30 ч.


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

. Агенцията по култура на Япония,
. Префектура Ибараки,
. Община Сакурагава,
. Организационен комитет на ХХІІІ Празник на културата в Ибараки,
. Фондация “Арт Център Илинденци”

• Със съдействието на:
. Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Р България,
. Посолство на Япония в България и
. Асоциацията за приятелство Япония - България


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Творческите контакти между японските скулптори и българските им колеги от “Арт център Илинденци” през годините са предпоставка за реализацията на настоящата изложба. През 2004 г., по покана на Иван Русев, скулптор и директор на фондация “Арт център Илинденци”, в поредната скулптурна акция в с. Илинденци вземат участие японските скулптори Масаджи Асага и Йошихиса Сато. По време на своето пребиваване те създават по една скулптура. "Лотос" на Масаджи Асага е монтирана на главната улица на с. Илинденци и е подарък от автора за хората на селото, а "Зайче" на Йошихиса Сато краси двора на детската градина в с. Илинденци.

Гр. Сакурагава в японската префектура Ибараки е едно от известните места в Япония, където има каменоломни, предлагащи висококочествен материал и е известно още от древност като център на каменната скулптура, която обръща внимание на приложната красота на предметите от камък. България също е известна с множество исторически и културни монументи, както и с каменни скулптури, достойни представители на европейската традиция. Това направи възможно развитието на сътрудничество, основаващо се на камъка като обединяващ културен елемент.

Секцията по каменна пластика в гр. Сакурагава провежда инициативи за съхранение и развитие на традиционните за Япония скулптурни форми като каменни фенери, будистки изображения и каменни съдове. Сътрудничеството с България предоставя възможност както за запознаване с техническите и артистичните достижения на българските партньори, така и за предаване на послания чрез японската изящност. Надяваме се всичко това да допринесе за трайно задълбочаване на приятелските контакти между двете страни.

Специално за откриването на скулптурната изложба от Япония пристига деветчленна делегация, водена от скулптора Масаджи Асага. Японските майстори на длетото ще участват в изложбата с девет свои произведения, а българските – със седем.


Автор:
Мариана Косева, Държавен културен институт към Министъра на външните работи
Публикация:
28.11.2008 г. 14:21
Посетено:
1528
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6925-izlozhba-na-kamenni-skulpturi-ot-yaponiya-i-balgariya