Изложби

Национални награди на Алианц България за живопис, скулптура и графика

Изложба-конкурс с произведенията на всички отличени автори

Национални награди на Алианц България за живопис, скулптура и графика
Ангел Станев - награда за скулптура


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба “Национални награди на Алианц България за живопис, скулптура и графика”

27 ноември - 7 декември 2008,
откриване 18 часа, СБХ, ет. 1 и 2

• Пресконференция - 27 ноември 2008 г. (четвъртък), 11.00 ч., ет. 1


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Голямата изложба „Национални награди на Алианц България 2008 – живопис, скулптура и графика” ще събере отличените автори, участвали във всички регионални кръгове на вече популярния конкурс, които се проведоха през 2008 г. в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен.

Културният проект на Алианц България имаше за цел да предостави нови възможности за българските художници да покажат пред публика свои творби. По този начин организаторите се надяваха да стимулират творците да създадат нови художествени произведения и да обогатят съкровищницата на съвременното българско изкуство.


◊ ЗА ПРОЕКТА

Да припомним фактите:

След дебати и обсъждания авторитетни журита определиха отличените автори в следните регионални изложби.

. Изложба – Конкурс Велико Търново (19.-30.03.2008)
В конкурса взеха участие 122 творби на 64 автори от В. Търново, Габрово, Русе, Търговище и Разград.
Жури под председателството на проф. Станислав Памукчиев обяви наградените:
Живопис – Цветан Колев, скулптура – проф. Константин Денев, графика – проф. Мотко Бумов.

. Изложба – Конкурс Пловдив (01.04.2008)
В нея постъпиха 188 творби на 82 професионалисти от Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Смолян и бяха отличени – за живопис Чавдар Маринов, за скулптура Иван Тотев, за графика Владимир Чукич. Председател на журито бе проф. Вихрони Попнеделев.

. Изложба – конкурс Плевен (23.04-05.05.2008)
Участваха автори от Плевен, Ловеч, Враца, Видин и Монтана с 87 творби от 52 автори, журито бе с председател Весела Радоева.
Награди получиха: Иван Велчев за живопис, Кирил Мескин за скулптура, Пламен Пенов за графика.

. Изложба – конкурс Бургас с участие на художници от регионите Бургас, Ямбол и Стара Загора, председател на журито бе Стоян Цанев.
Наградени бяха Георги Петков за живопис, Димо Колибаров за графика, Огнян Петков за скулптура.

. Изложба - Конкурс София
Разгледани бяха 251 творби от 115 автори, от които бяха подбрани 85 творби от 75 автори за представителна изложба, която се откри на 23 май 2008 на I етаж в Националния изложбен център. Селекционната комисия бе от хора с присъствие и престиж в художествените среди, председател на журито бе проф. Чавдар Попов.
Бяха обявени следните награди: за живопис – Олга Вълнарова, за скулптура – Ангел Станев, за графика – Велико Маринчевски.

На 6 юни 2008 г. в Градска художествена галерия на ул. "Любен Каравелов" № 1 във Варна бе открита шестата регионална изложба-конкурс. За участие бяха допуснати 83 творби на 53 професионални художници от регионите на Варна, Добрич, Търговище, Шумен, Силистра, Велико Търново и Разград.

Жури под председателството на проф. Андрей Даниел определи следните награди и номинации: за живопис – Георги Йорданов, за скулптура – Рая Георгиева, за графика – Димитър Кулев.


• Сега в рамките на Националната изложба на „Национални награди на Алианц България 2008 – живопис, скулптура и графика” ще видим всички отличени автори и ще разберем носителите на големите награди.
Автор:
Мариана Аврамова
Публикация:
25.11.2008 г. 12:01
Посетено:
1708
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6901-natsionalni-nagradi-na-aliants-balgariya-za-zhivopis-skulptura-i-grafika