Изложби

Галина Павлова и Венета Дочева със съвместна изложба в галерия "Феста"

Разнообразните лица на съвременното българско изкуство

Галина Павлова и Венета Дочева със съвместна изложба в галерия "Феста"
Картина на Венета Дочева


◊ СЪБИТИЕТО

От 24.11.2008 г. до 07.12.2008 г. столичната галерия "Феста" представя
съвместна изложба на  Галина Павлова и Венета Дочева

Откриване на 24.11.2008 г. (понеделник) от 16.00 до 20.00 ч.
в галерия "Феста" на ул. „Гургулят“ № 10


◊ ИЗЛОЖБАТА

Съвместна изложба на две талантливи наши художнички представя столичната галерия „Феста“. Това са Галина Павлова, която олицетворява съвременното българско изкуство в неговото разнообразие от техники и жанрове, и младата, но вече познатата на публиката както у нас, така и в чужбина, Венета Дочева, чиито картини не спират да разкриват необятните възможности на акварела.

Стръмни са пътеките на художника, който винаги търси. В тях обаче той намира свобода за творческия си дух, откривайки себе си. Утвърдена като график, сега във „Феста“ Галина Павлова ще покаже и друга част от своя творчески талант – няколко черно-бели картини, както и други в ярките нюанси на жълтото и синьото. Малко розово, червено и всички останали нюанси на тъгата, радостта и неповторимото усещане за излизане от битийния разказ. Приказки за началото, любовта, безбрежните посоки и търсения на свободния дух. Акварели-миниатюри, които разказват на един дъх кратко настроение, впечатление или началото на сезон. В тази изложба Галина Павлова е може би малко изненадваща, но тази изненада всъщност е очакван резултат от усилията й да създава копнежи, да предизвиква размисъл, да гради един ироничен и в същото време красив свят от образи и идеи.

Експресивно и в същото време с много респект присъства и Венета Дочева в света на изящната естетика, на приказността, на величествения  безкрай на природата. Свят, който като че ли сме съзерцавали току-що, но никога не сме успели да го видим такъв, какъвто го е усетила авторката. Свят, в който тя ни пренася с лекота, прехвърляйки мостовете на познатото, за да ни потопи в тайнството на фантазиите си.

Пластичността на формата, скритото движение в нея, ритъмът на безкрая и чувственият колорит, чрез които Венета ни прави съпричастни към своето верую за спокойствието и радостта от споделената красота, омиротворяват духа и връщат любовта ни към един свят, който все повече губим. Красотата на природата е близка и магнетична, а постоянното пребиваване сред нея си остава една вечна мечта, която оставяме да грее в нас без всякаква съпротива.
Автор:
Мирослава Митева
Публикация:
22.11.2008 г. 21:43
Посетено:
2244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6890-galina-pavlova-i-veneta-docheva-sas-savmestna-izlozhba-v-galeriya-festa