Изложби

"Подвижни дървета" в галерия "Васка Емануилова"

Част от инициативата "Отворено пространство / демократични граждани" на Пер Хаселберг

"Подвижни дървета" в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя

Подвижни дървета
Викенти Комитски


23.11.–28.11.2008

Галерия "Васка Емануилова"
филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов” 15


• Проектът е част от инициативата “Отворено пространство / демократични граждани” на шведския художник Пер Хаселберг, с която той участва в изложбата “Демокрацията говори – Konsthall C в София”, 07.11.-07.12.2008 г. в галерия “Васка Емануилова”


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

С разрастването на градовете в съвременността природата все повече се превръща в обект на планиране. Дърветата стават част от архитектурата на парковете и улиците. Част от красивата градска гледка, подредена в туристическите картички, които всеки би могъл да купи. В проекта на Викенти Комитски дърветата са превърнати в красиви играчки, които стряскат. Те са посадени в колички от супермаркет, които могат да бъдат движени и размествани непрекъснато.

Поставени в пространството пред галерия „Васка Емануилова”, която се намира в парк „Заимов”, както и вътре в галерията, дърветата се явяват реплика към начините, по които природата се вписва в града. Освободени от необходимостта да имат точно определено място, те се превръщат в подвижна гора, която художникът, зрителят и дори случайният минувач непрекъснато могат да пре-подреждат.
 
Като част от инициативата „Отворено пространство / демократични граждани” на Пер Хаселберг, проектът „Подвижни дървета” поставя редица важни въпроси, с които се сблъскваме днес в България. Изсичането на гори за застрояването на хотели и писти, както и като цяло „зелената” идея, която в последните години е най-силното и активно поле на гражданска инициатива, е само един от възможните въпроси, които проектът повдига. Той има отношение към широкото поле на съвременните процеси на урбанизация и е преди всичко художествен проект, който работи с един жив обект, превръщайки го в предмет на изкуство.
Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
21.11.2008 г. 22:09
Посетено:
1004
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6889-podvizhni-darveta-v-galeriya-vaska-emanuilova