Изложби

Три изложби на СБХ

Ноември - декември 2008

Три изложби на СБХ
Цвятко Остоич. Акварел


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Изложба на Павлин Коцев – живопис
21 ноември - 8 декември 2008, откриване 17 часа, СБХ, ет. 3;

Изложба Цвятко Остоич 
25  ноември - 9 декември 2008, откриване 18 часа, Галерия “Райко  Алексиев”, ул. “Раковски” 125;

Ретроспективна изложба живопис - Сергей Петров (1918-2006)
26 ноември - 9 декември 2008, откриване 18 часа, СБХ, ет. 4.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРИТЕ

. Павлин Коцев е известен като активен и непрекъснато излагащ живописец. През 2006 г. Софийска градска художествена галерия показа негова голяма ретроспективна изложба, още неотшумели отзивите за нея, той прави следваща голяма изложба с повече от 60 произведения, но вече в галерията на Съюза на бългаските художници. В нея той ни се разкрива с нова артистична визия, с нов интерес към определени живописни жанрове.

Павлин Коцев е роден на 13 юли 1936 г. Учи 2 години скулптура в ателието на проф. Иван Фунев. През 1963 г. завършва специалност графика при проф. Евтим Томов. През 1974 г. специализира в Париж, където прави самостоятелна изложба – графика. През следващите години посещава Венеция и Флоренция, а през 1982 г. специализира в тогавашния Ленинград. Има повече от 15 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Музея „Пушкин” и на много частни колекции.


. Цвятко Остоич е художник и оформител на книги, работещ предимно в областта на приложната графика. Богатото му творчество го определя като един от водещите автори в тази насока. По повод петдесетгодишнината му в изложбена зала „Райко Алексиев” той ще представи графичен дизайн – дизайн на книги, запазени знаци, опаковки, цикъл акварели, илюстрации и рисунки. Сега, в поредица от непоказвани творби, авторът ще ни демонстрира индивидуалните си и професионални постижения.

Роден е на 29.11.1958 г. През 1984 г. завършва висше образование - илюстрация и художествено оформление на книгата при проф. Христо Нейков и проф. Владислав Паскалев. Член е на Съюза на българските художници от 1989 г. Работи в издателство „Наука и изкуство” като художествен редактор (1986-1991). Прави оформления на редица реализирани книги: „Любовен джаз”, „Приказки от село Змейково”, „Грей ми слънце грей”, „Улица зад реката”, „Златната птица”, „Минзухари”, „Отмъщението се сервира студено”, „Купонът на Ралф”, ”Страсти на път”, „Желаната кариера”, „Идеалният екип”, „Печелившите преговори”, „Nexus” и др. През годините осъществява редица проекти за книги и има публикувани илюстрации в периодичния печат в наши и чуждестранни издания. Сътрудничи на издателствата „Вектор”, „Locus”, „Парадокс”, „Труд”, „Инфонет”, „Анубис”, „Литературен форум”, УИ „Св. Климент Охридски", „Факел” и др.

През 2006 г. има Самостоятелна изложба акварел в Братислава – Словакия. Авторът е носител на награди от наши и международни конкурси:
. 1988 - Получава награда за илюстрация на    „Националната изложба за илюстрацията и изкуството на книгата“.
. 1993 - Получава наградата на „Отечествен вестник“ за дизайн на книга.
. 1993 - Получава първа награда за дизайн на книга на Международния панаир на книгата в София
. 2006 - Получава първа награда за дизайн на книга „Националната изложба на илюстрацията и изкуството на книгата“.


. Сергей Петров (1918-2006) е интересно явление в българската живопис, изключително скромен и искрен като човек и творец. Изложбата, посветена на творчеството му е ретроспективна и се организира по повод 90 години от рождението му. Показваните творби са предимно от частни колекции от различни периоди на творческата му генеалогия, сред тях ще има маслена живопис, акварели и монотипии. През 40-те и 50-те години на 20. век той прави портрети и фигурални композиции в академичен дух. От този етап ще бъде и най-ранната творба в експозицията - портрет, притежание на Националната художествена галерия.

Българската тема е основна за творчеството на Сергей Петров, особено за пейзажите му, в които обект на интерпретация и вдъхновение е старата българска къща от Родопите, Мелник, Копривщица, Трявна и др. През годините той напразно се мъчи да се подчини на академичния канон – не получава признание, затова академиците не го приемат.

Много самокритичен към работата си в течение на годините, унищожава редица неща, които не му харесват. През 50-те г. в определени периоди почти изоставя маслото, прави малки неща и акварели, и въпреки многобройните си интереси, той е влюбен в техниката на монотипията. Близък е с Никола Маринов, Бенчо Обрешков и Илия Петров, които смята за свои духовни учители, въпреки че завършва при Никола Ганушев.

Сергей Петров е роден през 1918 г. в гр. Челябинск (Русия), от 1933 г. се премества със семейството си в България, а през 1944 г. завършва живопис при Никола Ганушев. От 1947 г. е член на СБХ. През 1978 г. е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий” І–ва степен, а малко по-късно и с ІІ-ра степен. През годините работи към различни издателства, между които "Народна младеж". Първата му изложба е в края на 50-те години на 20 в. и в нея показва пред публика натюрморти и пейзажи от Стара София, макар натюрмортът в онези години да е бил неглижиран. Почива през 2006 г.
Автор:
СБХ
Публикация:
21.11.2008 г. 13:57
Посетено:
1151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6883-tri-izlozhbi-na-sbh