Изложби

Изложба "Модерен ли си или пушиш?"

Национален ученически конкурс за съвременни хумористични и сатирични творби на изобразителното изкуство

Изложба "Модерен ли си или пушиш?"


◊ СЪБИТИЕТО

„Модерен ли си или пушиш?” е темата на приключилия Национален ученически конкурс за съвременни хумористични и сатирични творби на изобразителното изкуство.

На 20 ноември 2008, Международният ден без тютюнопушене, от 11.00 ч. в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще бъде открита изложбата от най-добрите представени творби, а лауреатите на награди ще получат своите отличия. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Обявеният през м. май конкурс е част от съвместен проект на Дома на хумора и сатирата и Министерството на здравеопазването и се провежда в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в Република България 2007-2010 г. Той бе отворен за участие на ученици от специализираните средни училища по изкуствата и от специализираните паралелки по изкуствата в гимназиите, но в него се включиха и много други ученици, желаещи да изразят позитивните си позиции за живот без тютюн и негативното си отношение към зависимостта от тютюна.

282 млади художници от 17 града на България изпратиха за конкурса 309 творби, като впечатлиха журито с оригинални карикатури, рисунки, графики, колажи, плакати и фотографии по темата. След селекцията до участие в изложбата бяха допуснати 234 творби, в които ярките послания към публиката са изразени със средствата на хумора, сатирата и иронията.


◊ НАГРАДИТЕ

Лауреатите печелят предметни награди съответно на стойност 300, 200 и 100 лева.

• Първата индивидуална награда е за Йовчо Георгиев от НХГ „Димитър Добрович” – Сливен, втората награда печели Радослав Недялков от СХУПИ – Трявна, а третата отива при Владимир Монов от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

• Специалната предметна награда на Дома на хумора и сатирата на стойност 200 лв. печели Елена Цвяткова от НАГ – Габрово. За по-малките ученици, включили се в конкурса, има и две поощрителни награди.

• Колективната предметна награда на стойност 400 лв. за най-качествено цялостно представяне завоюва Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен.


Конкурсът „Модерен ли си или пушиш?” се проведе паралелно с другата изява от съвместния проект на Дома на хумора и сатирата и Министерството на здравеопазването – пътуващата тематична изложба „Живот без тютюнев дим”, която вече обиколи 10 града на България, а в момента гостува на софиянци в Столичната библиотека. 
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
19.11.2008 г. 09:13
Етикети:
Посетено:
685
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6862-izlozhba-moderen-li-si-ili-pushish