Изложби

Експозиция "Франс Мазереел, 120 години"

Композиция от 78 дървогравюри, създадени през 1968 г.



◊ СЪБИТИЕТО

На 18 ноември 2008 г. (вторник) от 19 часа GreenCat Gallery открива уникална експозиция, посветена на един от най-изявените и всепризнати творци на XX век – Франс Мазереел (1889-1972)

• Експозицията се организира под специалната закрила на Област Западна Фландрия, Белгия, под патронажа на Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, както и с официалната подкрепа на Посолството на Белгия в България и Посолството на България в Белгия.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Мазереел е световно признат и считан за най-добрия художник, специализиран в създаването на гравюри върху дърво на своето време, а негови произведения се намират в най-престижните музейни колекции по цял свят. Експозицията, организирана от GreenCat Gallery, отбелязва 120-тата годишнина от раждането на твореца през 2009 г. и поставя на показ забележителните 78 творби, които авторът създава през 1968 г. – всички те, посветени на градския живот в Антверпен, Белгия. 

Тази поредица оригинално компилира 78 произведения, а впоследствие се оказва последната съставителска поредица на автора, посветена на единна тематика, преди смъртта му през 1972 г.

За първи път в България, тази експозиция ще представи цялостната поредица, която включва 78 дървогравюри на Мазереел. 


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Художникът и график Франс Мазереел е пацифист и анархист, роден в белгийския град Бланкенберге през 1889 година. През 1896 г. той се премества в гр. Гент, където, на 18-годишна възраст, започва своето обучение в “Училище за изящни изкуства” ('Ecole des Beaux-Arts') в класа на Жан Делвен. През 1909 г. Мазереел пътува до Англия и Германия, където е вдъхновен да създаде своите първи ечинги (офорти) и дървогравюри. От 1911 г. Франс Мазереел се установява в Париж, където прекарва 4 години, а в навечерието на Първата световна война емигрира в неутрална Швейцария, където работи като художник–график за различни списания и издания.

Сериите му от дървогравюри, които са преобладаващо социокритически по своето съдържание и експресионистични по формалната си концепция, спечелват международно признание на Мазереел. Сред тези поредици са и неговите, така наречени ‘романи в образи’ (Image novels), като “Passion eines Menschen”, “Mein Stundenbuch”, “Die Sonne”, “Die Idee” и “Geschichte ohne Worte”, повечето от които датират около 1920 година. По това време Мазереел рисува също и илюстрации за прочути произведения на световната литература от Томас Ман, Емил Зола, Стефан Цвайг и др. През 1921 г. творецът се завръща в Париж, където започва да създава своите прочути ‘улични сцени’, картините на Монмартр.

От 1925 г. Франс Мазереел се премества да живее близо до Булон-сюр-Мер, където рисува предимно крайбрежни пейзажи, изгледи от пристанището, както и портрети на моряци и рибари. През 30-те години на 20. век броят на илюстрираните книги и индивидуалните му дървогравюри намалява значително. През 40-те години художникът напуска Париж и живее на няколко различни места в Южна Франция. В края на Втората световна война Мазереел получава възможност да поднови своята творческа дейност, която била изоставена в продължение на години. Той отново започва да създава гравюри върху дърво и картини. От 1946 г., в продължение на няколко години, Мазереел става преподавател в 'Centre des Métiers d'Art' в гр. Саарбрюкен, а през 1949 г. се премества в Ница, Франция. В последващите няколко години, до 1968 г., той създава множество поредици с дървогравюри, които значително се различават от по-ранните му ‘романи в образи’. Новите си серии художникът не базира на постоянен наратив, а по-скоро на вариации на един и същи сюжет. Творецът създава също и дизайни на сценография и костюми за няколко театрални продукции.
Франс Мазереел е удостоен с множество експозиции и бива приет за член на няколко академии. През 1972 г. той умира в гр. Авиньон, Франция, а тялото му е репатрирано в Белгия, където е погребан в Гент.

Картините и гравюрите върху дърво на Франс Мазереел могат да бъдат видени в музеи из цял свят.

Творбите, представени в тази експозиция, са удостоверени и са придружени от Нотариален акт – факт, който е прецедент в България.


• Експозицията "Франс Мазереел, 120 години" се организира с любезното съдействие на хотел "Арена ди Сердика" и може да бъде свободно посетена от 18 ноември до 15 декември 2008 година на адрес:
Arena di Serdika Residence Hotel, ул. "Будапеща" 2-4, София.
Автор:
Курт Хаубрехтс, GreenCat Gallery
Публикация:
18.11.2008 г. 16:36
Етикети:
Посетено:
1065
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6857-ekspozitsiya-frans-mazereel-120-godini