Изложби

"Абортът убива деца" - изложба на Самуил Стоянов

Галерия "Васка Емануилова" представя

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова" представя:

Абортът убива деца

Самуил Стоянов

Галерия Васка Емануилова
филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов”, 15

14.–21.11.2008

Проектът е част от инициативата “Отворено пространство / демократични граждани” на шведския художник Пер Хаселберг, с която той участва в изложбата “Демокрацията говори – Konsthall C в София”, 07.11.-07.12.2008 г. в галерия “Васка Емануилова”


◊ ПОВЕЧЕ

В продължение на една седмица Самуил Стоянов ежедневно ще прави по около 500 дупки в една от централните колони на изложбеното пространство в галерия „Васка Емануилова”. Действието няма да има фатални последствия за сградата, неговият деструктивен жест е натоварен по-скоро с нематериални характеристики и патос. Акцент в акцията е личното преживяване на автора, натоварено с травматично съдържание. Броят на дупките, които художникът ще прави всеки ден в стената, ще съответства на броя на извършваните в същото време аборти в България според среднодневна статистика по официални и неофициални данни. Акцията е част от цялостен изложбен проект, с който Самуил Стоянов поставя този специфичен проблем в изложбеното пространство. В проекта са включени и слайдшоу, обект и графити, които визуално създават среда за дискутиране на темата.

„Абортът убива деца” е известен про-лайф лозунг, който за едни е очевидна истина, а за други е израз на нарушаване на личната свобода и право на избор. Самуил Стоянов го използва като отправна точка в проекта си. Авторът е от художниците, за които самият процес на създаване на дадена творба не е от значение, важна е неговата основна цел, която освен да илюстрира проблема в самата акция, се стреми да постави ясно определена позиция, която да бъде дори “емоционално” документирана чрез реакциите и спонтанните чувства на художника.

Като част от инициативата „Отворено пространство / демократични граждани” на Пер Хаселберг, проектът „Абортът убива деца” разисква някои от основните демократични права и принципи, сред които са правото на живот, правото на информирано вземане на решения, а също и въпросът дали абортът не е дискриминация, чрез налагане позицията на по-възрастните, по-силните  и по-многобройните, и дали в крайна сметка това не води до разрушителни процеси.

* Авторът ще бъде в галерия „Васка Емануилова” всеки ден от изложбения период в 10 ч. сутринта, когато ще нанася нов брой дупки върху стената.
Автор:
Петър Димов
Публикация:
13.11.2008 г. 15:43
Посетено:
1147
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6828-abortat-ubiva-detsa-izlozhba-na-samuil-stoyanov