Изложби

Родопите - дух и традиции

Изложба от Пленер 2008 на Алфа Арт Галерия III - Варна

Родопите - дух и традиции


◊ СЪБИТИЕТО

Център за популяризиране на българското изкуство
представя

Родопите - дух и традиции
Изложба живопис и скулптура от Пленер 2008
Куратор: Гергана Михайлова

Алфа Арт Галерия - III
Дворец на културата и спорта - Варна

Откриване - 13.11.08 г. от 18.00 часа

Творбите са създадени по време на ежегодния пленер, организиран от Алфа Арт - Център за съвременно изкуство и спомоществователстван от Алфа Имоти, под наслов "Родопите - дух и традиции"

Кураторът Гергана Михайлова е включила в експозицията 46 творби на 13 художници, взели участие в пленера, проведен в планината Родопи, тази година с основна база - с. Борино. На откриването ще присъстват актьорите Васил Михайлов и Вели Чаушев, а оркестърът „Сто каба гайди” при читалище "Орфееви гори" ще изнесе специална програма.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И УЧАСТНИЦИТЕ
 
Първото, което прави впечатление в тази експозиция, е изключителното разнобразие във всяко едно отношение. Организаторите са се погрижили на зрителя да му бъде интересно. Това несъмнено се е получило, както заради броя на творците, така и заради стила на работа с всеки един от тях. Не на последно място и заради различните поколения, като се започне от най-младата участничка, 17–годишната ученичка от Пета езикова гимназия “Йоан Екзарх” - Варна, Стела Витлянова, и се стигне до един от доайените на варнеската живописна школа – 76-годишния художник Димитър Манолов.

Сред авторите се срещат имената на известни български художници като: Димитър Евстатиев – художник самоук, чиито картини са в подаръчния фонд на Българското президентство; живописци, завършили НХА в периода от 1967 до 1989 г., също Валентин Кулев, член на Международната асоциация за пластични изкуства към Юнеско, Елена Карганова, Лидия Влахова, Златка Пентова, а така също и Христо Михайлов, чието изкуство е ценено не само в България, но и в Сирия, Франция, Русия, Англия, Япония. Непременно трябва да прибавим и имената на младите художници: Камен Нам, доцент в СУ „Свети Климент Охридски” и държавен експерт по опазване на околната среда, Доника Йорданова, завършила живопис във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий“, Мирослав Йотов, с диплом от Шуменския университет “Епископ Константин  Преславски“ и Тодор Маринов, завършил неотдавна НХА в София.

Експозицията включва 46 творби, рисувани от натура, с различни техники, маслени бои, пастел, акварел и туш. Най-същественото в тази изложба на Алфа Арт – Център за популяризиране на българското изкуство, безспорно е българският дух, съхранен и пренесен във времето от Родопа планина, предаден в една артистична и вълнуваща среща с българското изкуство.
Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
12.11.2008 г. 16:15
Етикети:
Посетено:
2258
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6817-rodopite-duh-i-traditsii