Изложби

Кукли и проекти на кукли на Клаудия Орос (Унгария)

Изложба в София

Кукли и проекти на кукли на Клаудия Орос (Унгария)


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на кукли и проекти на кукли
Клаудия Орос (Унгария)

Изложбата ще бъде открита на 11 ноември (вторник) от 18.00 часа в Унгарския културен институт (София, ул. "Аксаков" 16) от сценографката Хана Шварц. Ще присъства и авторката Клаудия Орос.

Куклите ще бъдат изложени до 25 ноември.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КЛАУДИЯ ОРОС И ХАНА ШВАРЦ

Клаудия Орос е проектант на кукли и декори. Родена е в Белоградчик. През 1978 г. завършва Националната художествена академия, специалност „Сценография”. От 1978 г. живее в Будапеща. Работи като преподавател по рисуване, след това като майстор на кукли в Държавния куклен театър. През 1984-1985 специализира в Националната академия за театрално и филмово изкуство в Ленинград. От 1985 г. е сценограф и проектант на кукли в Държавния куклен театър. От 1992 г. е сценограф и художествен ръководител на театър „Колибри”. Като гост сценограф-куклар е работила в Будапещенски куклен театър, Пещенски театър, Независима сцена, телевизия „Дунав” и др.

Награди: 1998 г. – специалната награда на Сценографското триенале в Нови сад; 1999 г. – награда Мари Ясаи.

За Клаудия Орос проектирането на кукли е една от най-вълнуващите задачи, защото то не е просто проект на костюм за актьора, а създаване и на самия актьор, на неговата фигура.


Хана Шварц
, сценограф. Завършила е НХА „Н. Павлович”, специалност „Сценография” в класа на доц. Н. Николов. Работила е като сценограф към ДКТ - Бургас, НАТФИЗ и като преподавател в Бургаски свободен университет и НАТФИЗ („сценография за куклен театър”, „куклен дизайн”).

Сценограф в постановки за куклен и драматичен театър, както и на дипломни спектакли, реализирани на сцената на Учебен куклен театър към НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Художник постановчик на игрални и документални филми. Носител на няколко награди.
Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
11.11.2008 г. 09:50
Етикети:
Посетено:
1286
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6806-kukli-i-proekti-na-kukli-na-klaudiya-oros-ungariya