Изложби

"Предсъзнание" - скулптура и живопис

Милена Бочукова и Минчо Панайотов в Галерия "Теа"

"Предсъзнание" - скулптура и живопис


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Теа"
представя

изложбата "Предсъзнание"
Милена Бочукова - скулптура
Минчо Панайотов - живопис


Откриване: 13 ноември 2008 г. (четвъртък) - 18 часа


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия ТЕА представя съвместна изложба скулптура и живопис на Милена Бочукова и Минчо Панайотов. “Предсъзнание” е не просто заглавие, което обединява произведенията на авторите в обща експозиция, а описва един от най-съществените и важни етапи в творческата им дейност.

Процесът на творене е личен, интимен и строго индивидуален и преминава през редица осъзнати и неосъзнати моменти. Преди художникът да посегне към боите или глината, той дълго време натрупва идеи, мисли и чувства, които в бъдеще ще му послужат за реализирането на творбата.

Милена Бочукова и Минчо Панайотов изследват процеса на творене и се интересуват от онова „пространство”, в което се заражда и оформя същността на една картина, на една скулптура. Наричат го Предсъзнание – „пространството” между неосъзнатото и осъзнатото. Своеобразна ничия земя, където идеите, мислите и емоциите се трансформират, преминавайки в света на визуалното, на формата и материята. В цветове и щрихи, от камък или бронз произведението на изкуството запечатва онзи миг на истинската и чиста сила на сътворението.

Скулптурите на Милена Бочукова и живописните платна на Минчо Панайотов, подредени в експозицията „Предсъзнание”, сякаш са портали, отвеждащи сетивата ни отвъд границите и рамките на заобикалящата ни действителност към едно по-духовно и емоционално измерение.

Наскоро в медиите Пловдив бе обявен за града с богат културен живот. Сега пловдивските художници Милена Бочукова и Минчо Панайотов предоставят на софийската публика възможността да се насладят на техните творби, а също така и да наблюдават процеса на създаване на едно произведение на изкуството.


• Изложбата ще бъде открита от писателя Асен Станимиров и ще продължи до 3 декември.
Автор:
Александър Йорданов
Публикация:
09.11.2008 г. 23:42
Етикети:
Посетено:
1733
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6797-predsaznanie-skulptura-i-zhivopis