Изложби

Три изложби на "Шипка" 6

СБХ представя

Три изложби на "Шипка" 6
Борис Коцев


◊ СЪБИТИЕТО

Три изложби в Националния изложбен център – „Шипка” 6

• Юбилейна изложба Борис Коцев (1908-1959)
7 ноември - 23 ноември, ет. 1, ул. „Шипка” 6

• Изложба - „Истини и миражи” – съвременно турско видео изкуство
7 ноември - 23 ноември, ет. 2, ул. „Шипка” 6

• Николай Русчуклиев живопис - съвместна изложба на СБХ и банка “Пиреос” АД,
5 ноември - 22 ноември, ет. 4, ул. „Шипка” 6 

 
◊ ИЗЛОЖБИТЕ

• Юбилейна изложба Борис Коцев (1908-1959)

Изложбата е по повод сто години от рождението на художника

. 1930-1935 – учи при проф. Д. Узунов
. 1940-1941 – специализира при проф. Хилдебранд в Мюнхен

Творчеството му, голямо и ценно, все още остава непроучено в цялост и непопулярно. През 40-те и 50-те години Б. Коцев има осезаемо присъствие на българската художествена сцена. Твори в областта на живописта, илюстрацията, карикатурата, плаката, монументалната живопис, мозайката, пространственото оформление, прави проекти за мебели, текстил и керамика.

Успява да направи три самостоятелни изложби - 1947, 1957, 1959, а през 1979 г. е организирана негова посмъртна изложба. Основен инициатор тогава
, както и днес, е Димитър Грозданов.

За списание „Лада” през 1979 г., той пише: „Един от най-странните и най-завършените художници, вживели се в българския фолклор, Борис Коцев изгражда личния си, неповторимо обаятелен стил, благодарение на тънкия си усет към ценностното в народното изкуство... Последовател на възникналото в 20-те години движение за ”Родно изкуство”, Борис Коцев заема особено място сред онези наши творци като Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Пенчо Георгиев, Иван Пенков, Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков и др.”

Специално за изложбата ще бъдат подбрани произведения от сбирките на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Врачанската галерия, Сливенската галерия, Плевенската галерия и други частни колекции.

Биографични данни
Борис Коцев е роден на 8 октомври 1908 г. в гр. Враца

. 1922 - завършва прогимназия в Червен Бряг, Плевенско;
. 1930-1935 - учи и завършва Художествената академия, декоративно изкуство и живопис при проф. Д. Узунов;
. 1940-1941 – след конкурс специализира в Мюнхен стенопис, мозайка и стъклопис при проф. Хилдебранд;
. 1947 - първа самостоятелна изложба в София;
. 1957 – втора самостоятелна изложба – София;
. 1959 – самостоятелна изложба в Букурещ, умира през същата година;
. 1965 – изложба в Българския културен център в Берлин
. 1979 – изложба по повод 70 години от рождението на автора в галерията на ул. „Шипка” 6.


• Изложба - „Истини и миражи” – съвременно турско видео изкуство

Благодарение на съвместната работа на куратора госпожа Гьонул Нюоолу, от турска страна, и Димитър Грозданов, българската публика ще види деветнадесет автори, работещи в областта на видеоизкуството и неконвенционалните форми в Турция. Изложбата ще бъде открита на 2 етаж в галерията на ул. „Шипка” 6 и определено ще е причина за интерес и анализ, както от страна на специалисти, така и от страна на широката публика.

Съвременното турско изкуство преживява бурно развитие, една част от авторите, обучени и показващи в Европа и Америка се обръщат към национални проблеми, за да изявят общочовешкото. Всъщност може да се каже, че съвременното турско изкуство, в частност видеоизкуството в Турция, е социално с акцент върху универсалните стойности на понятието.

Тази демонстрация на творческото мислене на видеоартистите е първа по рода си у нас. Не че не е имало видеофестивали, но този път се срещаме с едно много особено явление, чиито енергии идват от вътрешни, но най-вече от космополитни проблеми. Това не е случайно, защото една част от авторите живеят извън Турция, а тези които произхождат, например от Истанбул, всъщност са жители на един уникален и наднационален мегаполис. Може да се каже, че това е видеоизкуство на диалога и то на вътрешния диалог, който проличава независимо от това дали видеата са по-скоро документални или по-артистични. Тук трябва да споменем, че в самата Турция, освен Истанбулското биенале и няколкото музея за съвременно изкуство, все повече се утвърждават частни галерии и центрове, чиито интерес е фокусиран единствено върху актуалното художествено мислене, като към това прибавим интереса на колекционерите към видеоарта, може да потвърдим, че артистите от турски произход живеят в обстановка, която благоприятно стимулира творчеството им – съществува конкуренция и провокация, но и пространство, където идеите да бъдат популяризирани. Друга особеност на тази изложба е професионализмът и качеството на самите филми – от заснемането до монтажа и озвучаването. Тази констатация може да послужи пък като предизвикателство към нашите видеоартисти.

Изложбата „Истини и миражи” ни дава възможнист чрез едни изразни форми да създадем истината за себе си и да оживим миражите си за света.
Димитър Грозданов


• Николай Русчуклиев - живопис
съвместна изложба на СБХ и банка “Пиреос” АД

Изложбата е на един от изявените майстори на портрета. В настоящата си експозиция той ще ни провокира като изложи 76 творби, отговарящи на годините му, от които 60 ще бъдат автопортрети, правени през последните две години.

Николай Русчуклиев е роден на 15 ноември 1932 г. в Плевен; завършва Художествената академия - 1961 г., специалност „Живопис” при Ненко Балкански; от 1967 г. е член на СБХ; дълги години е преподавател, последователно доцент и професор в Изящния факултет на Великотърновския университет.

През първите години след завършването си учителства в Русе, след това е уредник на Художествената галерия там, като ревностно популяризира нейната колекция.

Награди:
Удостояван е със званието „заслужил художник”, с орден „Св. св. Кирил и Методий” І-ва степен

Работи в областта на портрета и фигуралната композиция, като разкрива с майсторство душевността на човека. Три пъти е награждаван за портрет на национални изложби. Преподавател с мисия, отдаден на призванието си да дава знания на младите хора, помага на редица студенти да се обучават, като ги спонсорира.

Самостоятелни изложби: - София 1977, Русе 1972, Русе 1986, Велико Търново 2003.

През последните две години Николай Русчуклиев прави дарения от свои творби на редица галерии.


Автор:
СБХ
Публикация:
07.11.2008 г. 22:05
Посетено:
819
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6789-tri-izlozhbi-na-shipka-6