Изложби

Светът на Иванка Сокерова в галерия Сариев

Пластика, релеф, рисунка, колаж

Светът на Иванка Сокерова в галерия Сариев
Иванка Сокерова. Пластика


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Сариев – Пловдив представя

Светът на Иванка Сокерова (1926–1993)
пластика, релеф, рисунка, колаж

12 ноември – 15 декември 2008
откриване 12 ноември (сряда), 18.30 часа


• Изложбата е осъществена със съдействието на изкуствоведа Димитър Грозданов – наследник на творчеството на Иванка Сокерова


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Иванка Сокерова е от художниците с най-драматични съдби в българската реалност. Същевременно тя е от авторите, които отбелязват най-високите точки в понятието за артистична дейност. И от друга страна, тя участва в типични отношения между общество и творец, между социална действителност и елитарни дейности.

Художничката е родена в заможно семейство и до 12-годишна възраст се развива като пианист-вундеркинд. Тежко заболяване парализира дясната й ръка и след дълго лечение тя постъпва в курса на проф. Марко Марков, където изучава скулптура. До края на живота си художничката работи само с лява ръка и създава стотици релефи и пластики от керамика, както и рисунки и колажи, а също така и текстове. Без колебание бих нарекъл нейните работи шедьоври. В творчеството си тя комбинира класически похвати и техники, близки до дадаизма, принципи от нашата традиция и от различни периоди от световното изкуство. Аналогията с Дада се налага във връзка с колажите, които Иванка Сокерова работи в последните десетилетия от живота си и които представляват своеобразни анализи на музикални теми, на киното и на социални явления.

В керамиката на художничката личат няколко основни периода. През 50-те години на миналия век тя работи класически релеф и скулптура. През 60-те и началото на 70-те години трансформира и осъвременява принципи от египетския релеф, а скулптурите й се родеят с т.нар. келтска идолна пластика по нашите земи. В последния период от творчеството си авторката създава стил, който е нейна запазена марка. В оцветените си релефи тя свободно преминава от тема в тема и опоетизира сюжети, свързани с митологията, природата и философските метафори.

В кръга на Иванка Сокерова са имена като Лика Янко, Славка и Борис Деневи и др. С тях тя създава един вид домашен театър, който може да се определи като ранен пърформанс (от 50-те г. на 20 в.) в нашето, а и в европейското изкуство. Иванка Сокерова приживе осъществява две самостоятелни изложби, които не й донасят широка популярност. Нейни творби обаче са колекционирани от познавачи и ценители, както и от дипломати у нас. След смъртта й творбите й бяха разпръснати, а една част (по нейно желание, изразено чрез юристката Ани Дрангова) постъпи в колекцията Процес – Пространство,  включително и многобройните й текстове. Художничката ползва няколко езика и съответно на тях пише и превежда философия, есета и пр.

Днес Иванка Сокерова е символ на независимата творческа позиция. Тя умря в бедност в огромен апартамент–ателие на ул. "Патриарх Евтимий" в София. Може да се каже, че тя напусна живота в недоимък. Домът й, пълен с нейни творби, с колекция от картини и ценни мебели, бе продаден, а съдържанието му бе разпръснато. Той не бе превърнат в музей на съдбата на българския гений – какъвто трябваше да стане.

С тази изложба ние целим да компенсираме нещо от неволите, които съпътстват тази безкрайно талантлива и достойна българка. Целта ни е да издадем каталог на Иванка Сокерова.

Димитър Грозданов
Галерия „Сариев”
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
05.11.2008 г. 22:12
Посетено:
2481
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6771-svetat-na-ivanka-sokerova-v-galeriya-sariev