Изложби

Документални снимки разказват за Чехословакия '68

Чехословакия - окупация, нормализация, оттегляне

Документални снимки разказват за Чехословакия '68


◊ СЪБИТИЕТО

„Чехословакия - окупация, нормализация, оттеглянее мотото на гостуващата документална изложба от фотоси на Дана и Либуше Киндрови.

В зала „Русе” на Русенския исторически музей експозицията бе открита от директора на Чешкия културен център г-н Михаел Велнер–Поспишил. Сред присъстващите бе и директорът на музея Николай Ненов, зам.-кметът Володя Кенарев и писателят Йордан Палежев.

Гостуващата изложба е в гр. Русе от 4 до 25 ноември 2008 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

40 черно-бели снимки на двете фотографки, майка и дъщеря, Дана и Либуше Киндрови припомнят важни моменти от окупацията на съюзническите сили на Варшавския договор през 1968 г., нормализацията в страната, оттеглянето на съветските войски от територията на Чехословакия в началото на 90-те години.

Документалната експозиция гостува за първи път в Русе, стана ясно по време на откриването. В нея са включени и кадри от колекциите на чешките архиви и музеи.
Периодът от 1968 г. е представен от фотографските находки, които може би за първи път се показват на бял свят. Един от силните акценти е оттеглянето на съветските войски.

Снимките, които в хронологичен ред представят пострадалите от цялостната атмосфера в съветските казарми, са уникални сами по себе си. Те са запечатали мигове, които и до днес напомнят на чехите драматичните събития.

В началото на XXI век тази изложба е била характеризирана от Руската федерация като неприемлива.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
05.11.2008 г. 16:00
Посетено:
562
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6767-dokumentalni-snimki-razkazvat-za-chehoslovakiya-68