Изложби

Демокрацията говори - Konsthall C в София

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

Демокрацията говори - Konsthall C в София


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Васка Емануилова представя
от 08.11. до 07.12.2008

Демокрацията говори - Konsthall C в София
Пер Хаселберг и Анна Айнеборг

Куратор Анна Ливион Ингварсон

Откриване на 07.11.2008, 18.30 ч.
Галерия Васка Емануилова, филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов” 15
София


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на шведската организация Konsthall C е първата гостуваща изложба в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори “Място за срещи”, която от 2007 година се провежда в галерия “Васка Емануилова”. В нея са включени работи на Пер Хаселберг (основател на Konsthall C в Стокхолм) и Анна Айнеборг, които анализират проблемите на съвременната демокрация, човешките права, публичното пространство и ролята на художника като активен комуникатор в обществените и социалните процеси. Събитието включва инициативата „Отворено пространство / демократични граждани” на Пер Хаселберг, в рамките на която ще бъдат представени четири проекта на български участници, като всеки един от тях ще бъде показан за по една седмица от периода на изложбата.


◊ ПРОЕКТЪТ

Konsthall C започва своя път в края на 2004 г., като социален художествен проект на Пер Хаселберг, свързан с идеята за шведската демокрация, ролята на локалната общност и изследването на урбанистичните и архитектурни проекти, които децентрират градското пространство. Konsthall C се намира в обществена пералня в Хьокаренген, предградие на Стокхолм, която е пример за това как следвоенните архитекти и строителни инженери прилагат утопичните идеи за реализиране на демократично общество на практика. Вследствие на инициативата на Konsthall C днес в това пространство се организират изложби на международно и шведско изкуство, водят се дебати, като това играе важна роля за местната общност.

Гостуването на шведската организация в България представя работите на двамата художници, като същевременно се явява коментар по наболелия за страната проблем относно различните типове и проекти за пространства за изкуство.

В ролята си на домакин на платформата „Място за срещи”, и на конкретната изложба, галерия „Васка Емануилова” се явява преди всичко пространство на диалог, което дава публичност и платформа за поставяне на проблема, представяйки същевременно проекта на Пер Хаселберг като пример за социално изкуство и неговата активна роля в живота на обществото.

• Изложбата е подкрепена от IASPIS, Швеция и се осъществява в сътрудничество между KONSTHALL C, Стокхолм и галерия „Васка Емануилова”, София.

• Организаторите изказват благодарности на Български Хелзинкски комитет, София, който предостави ценна информация за статута, практиките и конфликтните точки по проблемите на човешките права и по-конкретно на правата на емигрантите в България.


Автор: СГХГ
03.11.2008 г. 22:45
Посетено: 446
Етикети: София
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6754-demokratsiyata-govori-konsthall-c-v-sofiya