Изложби

Русенското читалище "Ангел Кънчев" разказва историята си в изложба

Сред уникалните документи има и автограф на Панчо Владигеров

Русенското читалище "Ангел Кънчев" разказва историята си в изложба


◊ СЪБИТИЕТО

В навечерието на Деня на будителите Русенското читалище „Ангел Кънчев” подреди богата музейна сбирка. В две витрини са събрани материали, стари снимки, старинни предмети, които сами по себе си са част от столетната история на читалището.

 
◊ ПОВЕЧЕ

Уникален документ и гордост за екипа, който работи в просветното средище, е летописната книга от 1901 година, тя започва с първия протокол. Сред архивите са запазени и протоколи от тогавашната Русенска община, която е подарила терен за построяването на сградата. Сред ценните предмети във витрината са изложени стари попивателни, грамофонче от 1925 година, комплекти за писане, старите печати на читалището, вестници, книги, две библии с позлатени листи от 1850 г. - дар от манастира в Света гора.

Втората музейна сбирка е посветена на хор „Дунавски звуци”. Историята му е представена в богат материал от нотни тетрадки, писма, снимки, сценични костюми, умалени афиши от международни участия. В книгата за впечатления са автографите на Панчо Владигеров и проф. Саша Попов.

Експозицията ще бъде постоянна и ще бъде дообогатявана с нови експонати. Читалищните дейци са благодарни на дарителите, които са помогнали за попълването на музейната сбирка.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
31.10.2008 г. 20:48
Посетено:
1067
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6740-rusenskoto-chitalishte-angel-kanchev-razkazva-istoriyata-si-v-izlozhba