Изложби

"Спомен за Желязото", Никола Терзиев-Желязото (1927-2006)

Малка пластика, рисунки, етюди

"Спомен за Желязото", Никола Терзиев-Желязото (1927-2006)


◊ СЪБИТИЕТО

"Спомен за Желязото", Никола Терзиев-Желязото (1927-2006)

Изложбена зала „Райко Алексиев”, ул. Раковски 125

4 ноември - 22 ноември 2008, 
откриване 4 ноември 18 часа              

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

Може би често, минавайки покрай Софийска градска художествена галерия, се обръщате и се заглеждате към обобщената скулптурна фигура на млада бременна жена, нежно стискаща цветя – това е творбата на Никола Терзиев „Очакване”. Скулпторът, известен сред приятелите си като Кольо Желязото, миналата година щеше да навърши осемдесет и по този повод те си спомнят за него - чрез настоящата изложба. Тя ще бъде неговото първо по-мащабно представяне. Осъществените приживе две изложби при приятелите му Кремена и Дарин Камбови в „Крида арт” са камерни.

От 4 ноември в галерия „Райко Алексиев” ще бъдат показани творби изцяло от частни колекции. Ще видим малка пластика, рисунки и студентски етюди, непоказвани досега, съхранявани в семейството и в колекциите на Боян Радев, Хуго Вутен, Румен Драганов, Светлин Русев и др.

В произведенията на Желязото, силно изчистени и естетични, се вижда вдъхновението от негърския примитив, от египетската и асирийската пластика. Причудлив, искрен, самобитен, със собствен натюрел и артистичен изказ, Никола Терзиев е сред най-големите български скулптори.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Никола Терзиев-Желязото

Роден 1927 г. в гр. Русе.

1953 г. завършва скулптура при проф. Любомир Далчев.

От 1954 г. е член на СБХ.

1978 и 1980 г. - получава наградата на СБХ за монументална скулптура на името на Иван Лазаров.
През 1980 е удостоен по тогавашната номенклатура със званието „заслужил художник”.

Носител е на орден „Народна република България” І-ва степен, за цялостно творчество. Награждаван е многократно на Общи и тематични изложби за постижения в монументалната скулптура.

Интерпретира образите на емблематични личности за българската духовност и самосъзнание - автор е на паметника на Филип Тотю (с. Две могили, Русенско), на Стефан Караджа и Панайот Хитов (Русе), на Патриарх Евтимий и Св. св. Кирил и Методий. В колектив с Борислав Стоев и Димитър Бойков проектират „Пантеона на възрожденците” в Русе.

Работи във всички скулптурни жанрове - кавалетна пластика, монументална скулптура. Критиците и познавачите на изкуството му казват, че творбите му излъчват душевна чистота.

Негови творби са притежание на НХГ, ХГ Русе, ХГ Видин, ХГ Стражица, присъства в многобройни частни колекции.


Автор:
Мариана Аврамова
Публикация:
30.10.2008 г. 23:00
Етикети:
Посетено:
3901
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6736-spomen-za-zhelyazoto-nikola-terziev-zhelyazoto-1927-2006