Изложби

Изложба на Мартин Кръстев а галерия Астри

Всекидневните паметници на човешкия труд

Изложба на Мартин Кръстев а галерия Астри
"Пристанища" - м.б., платно, 90/80 см.


◊ СЪБИТИЕТО

От 1 до 22 ноември 2008 Галерия Астри представя

изложбата на Мартин Кръстев - живопис
 
Вернисаж - на 1 ноември, събота от 11 до 20 часа
"Астри", ул. "Цар Самуил" 34.


◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Истинският талант е вечно неспокоен, вечно търсещ и не застива в едни и същи теми и образи.
 
В поредицата Мартин разкрива една зряла и драматична страна на своята многопластова творческа личност. Вниманието му не е насочено към безгрижността и невинността в живота, които могат да се открият в морския бряг, в романтичността на училищната атмосфера, а върху всекидневните паметници на човешкия труд, върху всекидневната борба за хляба.

Вместо буквалното внушение чрез изобразяването на хората, животните и машините по време на работа,
художникът предпочита да концентрира и предаде невероятното усилие на труда чрез многобройните и навсякъде присъстващи бали сено.

Отвън те са статични, но вътре сламките са завъртени в един непрестанен вихър. Безпорядъкът и сякаш неспрялото им движение са свидетелство за суровата и неспирна борба на човека със земята. Неговата пот от това усилие като че ли ги е напоила и им е придала оттенъците на кафявото и οхрата.

Тази нова тематична поредица на Мартин доказва за кой ли път изкусното му умение да пресъздаде дори и най-малката подробност и детайл, неповторимия му усет да създава една реалистична и същевременно романтична атмосфера, неугасващото му желание да се пошегува малко с нещо неочаквано, така че да отслаби концентрираното другаде напрежение.

Заедно с това разкрива една нова и може би скрита досега драматична гънка в душевността на художника, показва един ангажиран творец, който разсъждава върху и се опитва да даде своята трактовка на един от вечните сюжети в изкуството: измерениятa, красотата, резултата и смисъла на човешкия труд и борба за оцеляване.

Евелина Минева, византинист, преводач
Автор:
Astry Gallery
Публикация:
30.10.2008 г. 22:06
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6734-izlozhba-na-martin-krastev-a-galeriya-astri