Изложби

Изложба "Внимавай, къде стъпваш!"

Част от програмата "Седемте изкуства гостуват на Софийския университет"

◊ СЪБИТИЕТО

Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Институт за съвременно изкуство – София


представят

Внимавай, къде стъпваш!

Изложба на Института за съвременно изкуство – София


29 октомври – 25 ноември 2008, откриване 29 октомври, сряда, 17.00 ч.
Ректорски коридор,
Ректорат на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

• Изложбата е част от културната програма за честването на 120-годишнината на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Седемте изкуства гостуват на Софийския университет”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът "Внимавай, къде стъпваш!" (2008) на Института за съвременно изкуство - София е замислен като отговор на поканата на СУ "Св. Климент Охридски" за участие в празнуването на 120-годишнината от основаването му. След колегиални дискусии и проучване на сградата на университета, членовете на ИСИ – София предлагат т.нар. site-specific, т.е. свързан с конкретно място, колективен проект – инсталация от 12 елемента (колкото са членовете на ИСИ – София), разположени в пространството. Това са 12 отпечатани върху специален тип подова настилка образа. Всеки образ – “килимче” се поставя пред определена врата на главния (Ректорски) коридор в сградата на Ректората на СУ. Коридорът е възприет като сплит от основните артерии на целия Университет.

Коридорите водят хората от едно към друго място, а в Университета – и от едно към друго ниво на знание. "Внимавай, къде стъпваш!" интерпретира идеята за университета като праг, делящ знание от незнание, детство от зрелост, който, за да се продължи напред, трябва да се "прекрачи". Самата същност на мястото мотивира авторите да се обърнат към четенето, основа на всичко образователно и университетско. Някои от образите са изградени от думи и цитати, напомнящи за стъпка, движение, начало; други настояват върху знанието – на визуални езици, на четенето на образи и заложените в тях смислови капани и малки провокации.

Съавтори в проекта са Лъчезар Бояджиев, Яра Бубнова, Мария Василева, Мариела Гемишева, Правдолюб Иванов,  Александър Кьосев, Иван Мудов, Стефан Николаев, Кирил Прашков, Калин Серапионов, Недко Солаков, Красимир Терзиев. Куратор: Яра Бубнова.

Названието на проекта е щедро споделено с колектива на ИСИ – София от Кирил Прашков. 
Автор:
Яра Бубнова
Публикация:
29.10.2008 г. 16:07
Етикети:
Посетено:
860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6725-izlozhba-vnimavay-kade-stapvash