Изложби

Изложба скулптура на Младен Младенов

4 години галерия "Николай Шмиргела"

Изложба скулптура на Младен Младенов


◊ СЪБИТИЕТО

Център-ателие “Николай Шмиргела” представя

Изложбата на Младен Младенов “Измерения”
скулптура


Откриване: 29 октомври 2008 г. от 18.30 ч.
Изложбата ще продължи до 17 ноември 2008 г.


◊ ДРУГИТЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

За измеренията, японските градини и още нещо
   
Aко във формата и нейната структура се отразява изначалният Висш замисъл, от който по-късно се е породила одухотворената индивидуалност, то творбите на Младен Младенов са точно това - уловени невидими, деликатни и изключително концентрирани като емоция мигове на сътворение, в които формата оживява от духовното съдържание.
   
Като дъх. Неравномерно, хармонично пулсиране на материята, което предизвиква възхищение и стъписване - колко съвършен може да бъде един материал! Точно толкова, колкото е решил Творецът.
   
Особено ценен в експозицията на Младен Младенов е процесът на съзидание - точно както в космическия безкрай формата е особено експресивна и изразителна, подчиняваща се единствено на посветения Майстор.
     
Структурата има своя език и послание и част от него е свързана с факта, че нещата са тленни, но преживеният творчески процес остава във вселенската клетъчна памет... Сведено до отделната личност, това послание съдържа тайната за силата на човешката душа и за хармонията между съзнание, дух и материя.
     
Също като в японска градина, всеки камък, всяка мисъл, всяка душевна болка или радост имат строго определено място - онова, което Творецът е определил, според мига вечност. Всичко е в привиден вечен покой и мекотата, която струи от дървения материал, по никакъв начин не издава силната емоция, която творбите събуждат в прoстранството. Чувствата сякаш не присъстват, защото, за да разбереш вселената, трябва само безпристрастно да я наблюдаваш. Но в перфектната спойка между материалите и в изсечените с невидимо длето форми, пулсира страстта - копнежът по хармонията и духовността... Всичко е светло и нереално леко, някъде в пространството между света, роден от Нечия мисъл и „плясъка от една Ръка”... Тази на твореца.
Юлия Банкова


◊ ЗА СКУЛПТОРА

Младен Младенов е роден през 1970 г. в гр. Шумен. Завършил е през 1989 г. Средното училище за приложни изкуства в гр. Трявна, а през 1996 г. – НХА София, специалност ”Дърворезба”. От 1997 г. досега е преподавател по рисуване и скулптура в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. От 2001 г. до 2006 г. е председател на представителството на СБХ в гр. Шумен. Като такъв той е организирал 2 национални пленера по живопис и 3 международни издания на симпозиума по скулптура “Мадарски конник”.

От 1996 г. участва с рисунки, керамика и скулптура в над 20 значими национални изложби, има 10 самостоятелни изложби и 19 участия в международни изложби и симпозиуми у нас и в чужбина (Франция, Дания). Носител е на 5 национални награди, свързани с изявите му в областта на изобразителните изкуства.

Автор:
Лилия Николова
Публикация:
28.10.2008 г. 18:30
Посетено:
2281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6720-izlozhba-skulptura-na-mladen-mladenov