Изложби

Еротична изложба разголва истината за мъжа и жената

Нравите преди два века или Българската еротична традиция

Еротична изложба разголва истината за мъжа и жената


◊ СЪБИТИЕТО

„Селото Девица – Градът Блудница”
е еротичната изложба, която представя Регионалният исторически музей в Русе от 21 октомври 2008.

Темата за секса, любовта, влюбените двойки и всичко, което може да се покаже на любопитните зрители и посетители, е събрано в 15 постера. Единственото условие обаче е за лица под 14 години да не влизат в залата и затова още на плаката е сложена емблематичната червена точка. Цветните акварелни рисунки с палави мотиви допълват тематичните платна, те са дело на русенския художник Огнян Балканджиев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В първия момент експозицията стъписва с голотата, която присъства открито, но и с насмешка, всъщност това са нещата от живота, казват организаторите от Регионалния исторически музей. Ключовите двойки, които присъстват във фолклора ни - Пижо и Пенда, Иванчо и Марийка не са пренебрегнати. Те са част от пикантните вицове, които са изписани за тях върху постерите.

Особен интерес предизвиква фигурата на попа, който е изненада за посетителите с предизвикателното си присъствие. Куклата е подарък от Български музей - Чикаго. Когато е пристигнала тук, дълго време уредниците са се чудили с какво облекло да го облекат и накрая решили с расо, но той да е гол.
 
Фотографските плаки с еротични пози привличат вниманието не само на специалистите, но и на всеки един от посетителите, защото дискретно представят голотата, която е била заснета в ателиетата преди два века. А за влюбените, които разчитат на тайните на билето и магиите, организаторите са подредили кътче с криле от прилеп, с билки, с рецепти, та да се изучат от изворите на българската еротична традиция.
Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
23.10.2008 г. 12:46
Етикети:
Посетено:
884
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6682-erotichna-izlozhba-razgolva-istinata-za-mazha-i-zhenata