Изложби

"Сама в вечерний път вървя" - изложба в Севлиево

Изложба за житейския и творчески път на севлиевската поетеса Мара Белчева

"Сама в вечерний път вървя" - изложба в Севлиево


◊ СЪБИТИЕТО

За 140-годишнината на известната севлиевска поетеса Мара Белчева Община Севлиево и Националният литературен музей откриха съвместна изложба „Сама в вечерний път вървя”.

Неин автор е Румяна Пашалийска - директор на музея, а графичното и пространствено оформление е на художничката Ивелина Велинова. Експозицията е подредена в градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”. „За мен е висока чест да представя юбилейната изложба „Сама в вечерний път вървя”, с която една от най-обаятелните и духовно извисени българки на своето време символично се завръща в родния си град”, каза Румяна Пашалийска.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Литературната експозиция е богата на оригинални материали, съхранявани в музея „Петко и Пенчо Славейкови” и в Централен държавен архив, който притежава по-значителната част от фонда на Мара Белчева. За първи път в Севлиево се показват авторски ръкописи и фотографии, документи и кореспонденция, книги с автографи и ценни периодични издания, лични вещи и художествени произведения. „Те са онези материални и духовни знаци, представящи образа й като вярна духовна спътница на Пенчо Славейков в зрелите му творчески години, като даровита поетеса със свой художествен свят, като високообразована интелектуалка от европейска класа, която отстоява през целия си живот истинските културни и човешки ценности”, каза Пашалийска.

Първите фотоси ни пренасят в детските години на севлиевската поетеса, представят родителите и близките й, спомена за бащината къща. До снимките са и думите й „Аз съм расла между книгите и оръжията на моя дядо” и първите стихотворни слова в оригинал:

За къщата тамо край реката,
бленувам, за детските нощи;
старицата, и аз до нея в къта...
(„Моите детски спомени”)

Пред погледа на посетителите се редят миговете от живота на Мара Белчева и любимите вещи, писма и картички. Сред документалния материал са и онези дълбоко прочувствени думи на Пенчо Славейков, написани до нея през 1911 г., когато е била в Швейцария: „Да ти остане сила да се качиш на онзи връх с мене, който ни чака и който има име „Връх на щастието”, както и стихове от съпруга й Хр. Белчев - талантлив министър на финансите в правителството на Ст. Стамболов. На обичта му севлиевската поетеса отговаря с „Любов ме чиста озари”.

Тези фрагменти от житейския и творчески път на Мара Белчева се показват за първи път в Севлиево. За първи път може да се види и почеркът на красивата поетеса, запазен върху ръкописите.

Автор:
Ани Русева
Публикация:
21.10.2008 г. 11:00
Посетено:
1247
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6651-sama-v-vecherniy-pat-varvya-izlozhba-v-sevlievo