Изложби

Изложба на Людмила Тукусер в галерия "Агора"

Живот, разказан в картинна приказка

Изложба на Людмила Тукусер в галерия "Агора"


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 октомври 2008 година в столичната галерия "Агора" бе открита втората самостоятелна изложба на младата и талантлива художничка от Украйна Людмила Тукусер. Експозицията е посветена на годината на междукултурния диалог в Европейския съюз.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата "Палитрата на художника" на украинската художничка с български произход Людмила Тукусер бе открита от г-жа Биляна Раева, член на Европейския парламент. За автора на представените картини и за нейното творчество говори и г-жа Мария Вълканова, директор на галерия "Агора", домакин на експозицията.

Валентина - майката на Людмила Тукусер, с радост и вълнение благодари на всички, съдействали изложбата на дъщеря й от мечта да стане реалност. Много развълнувана и щастлива бе и самата виновничка за празника на изкуството 25-годишната Л. Тукусер. Малко преди изложбата й Людмила и майка й са получили българско гражданство.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Людмила Тукусер е родена в българското село Главан, Арцизко, Одеска област на Украйна, в което е завършила средното си образование, а в Измаил държавния хуманитарен университет, където преподавател и ръководител на дипломната й работа по живопис е бил известният художник Иван Шишман. В момента Людмила следва в Националната художествена академия в София.

В статията "За залезите и следващият изгрев другаде" Христина Христова пише за творчеството на художничката от Бесарабия:

"Тя не рисува България от сънищата си, тя се вдъхновява от самата сбъдната мечта... За Людмила тук е мястото от сънищата, в които е стъпвала на пръсти по калдъръмените улици на старите села, а къщите са изникнали от земята и са шепнели приказки.

Нейната живопис е ексресивна, различна като цветовете в палитрата. Тя е разказ за търсенето на душата, сблъскването й с материята и разчупването й. През целия този път, който изминава в търсенията си, тя открива живота и го пресъздава туптящ във всичките му цветове.
Подобно на фовист, с голяма чувствителност към колорита Тукусер подхожда ексцентрично, ескпериментаторски, създава недействителни цветове, умишлено огрубява техниката, действа пастозно и завихрено.

Нейната живопис живее за самия цвят, а не за рисунката, тя е като взрив, експлозия и следващо затишие. Да твори, да създава - за нея това е потребност, необходимост, инстинкт... Особено я интригуват човешките пороци, душевните обрати и катарзиси. Обръща се към
доброто, а красотата е мисията, която е поела на плещите си".

Експозицията "Палитрата на художника" на Людмила Тукусер в галерия "Агора" ще продължи до 30 октомври 2008 г.
Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
17.10.2008 г. 12:58
Посетено:
1534
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6637-izlozhba-na-lyudmila-tukuser-v-galeriya-agora