Изложби

Изложба живопис на Георги Йорданов в галерия Възраждане

Разбулване на мистерията човек

Изложба живопис на Георги Йорданов в галерия Възраждане


◊ СЪБИТИЕТО

От 21 октомври до 4 ноември 2008 г. галерия "Възраждане" представя

изложба живопис на варненския художник Георги Йорданов.

На откриването ще бъде представен и най-новият луксозен албум на автора, изработен от галерията.

Авторът е носител на наградата „Сребърно Възраждане” за живопис 2008 г., също така и на наградата за живопис от участие в общобългарската конкурсна изложба на Алианц България 2008 – зона Варна. Гостува в галерията за четвърти път.


◊ ИЗЛОЖБАТА

"В изобразителното изкуство масата е един от най-често използваните композиционни елементи.

В най-новите си картини, които ще бъдат представени на изложбата, Жоро се връща към темата за масата, която е разработвал през годините. Промяната е малка... и голяма. Сега цветността е сведена почти до графичност - черно-бяло. Лицата са изгубили странната мистериозност, станали са „нормални”, „обикновени”, сякаш авторът се е уморил да тайнства и търси простичката сила на едноплановия психомодел. Този път хората са заедно, те просто са прекъснали за секунда разговора си, позират за снимка и ще се върнат към кротката и сърдечна интимност на околомасието.

Особено внимание заслужава фонът в Жоровите картини – там, никога не се случва нещо случайно, нито в цветността, нито в детайлите. Напротив, много често, задният план играе силната второстепенна роля, за която в Холивуд дават „Оскар”.

Но каквото и колкото да се пише и обяснява, творбите на Жоро остават загадка. Поставен в контекста на европейската живопис, художникът е близък по дух и естетика на творците от английската наивистична школа – без изобщо да има аналог между тях като почерк. Неговото творчество е своеобразно, талантливо формообразуване на мистериозната психичност у човека."

Автор:
Дима Арабаджиева
Публикация:
16.10.2008 г. 12:50
Посетено:
1561
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6630-izlozhba-zhivopis-na-georgi-yordanov-v-galeriya-vazrazhdane