Изложби

Изложба на Марио Жеков в СГХГ

110 години от рождението на художника

Изложба на Марио Жеков в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия представя
третата си изложба да месец октомври -

Марио Жеков
110 години от рождението

17 октомври 2008 - 7 ноември 2008

Откриване на 17 октомври (петък) от 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1
София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя 74 платна и рисунки, селекционирани от изкуствоведа Марин Добрев - директор на старозагорската художествена галерия.

Творбите са собственост на Градската художествена галерия в Стара Загора, Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия - Бургас, Градска художествена галерия - Сливен, Градска художествена галерия - Казанлък и частни колекции.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Марио Жеков (Марин Тодоров Жеков) е един от най-значимите български маринисти, влюбен в деликатното докосването на водата до брега, в трептенето, породено от играта на светлината и сянката. Неговото творчество е резултат от стремеж към спокойствието и хармонията, характерен за българските пейзажисти, рисуващи в периода между двете световни войни.

Художникът е роден в Стара Загора на 16 октомври 1898 година. Учи с прекъсвания в Държавното художествено индустриално училище в София и Парижкото рисувално училище. Пейзажите от пътуването му от Цариград през 1921 година са най-ранните убедителни свидетелства за неговия талант. В тях се наблюдава разнообразие на пластични похвати, което ще съпътства цялото му творчество. През 30-те и началото на 40-те години Марио Жеков достига върховете на творческата си зрялост. Това е време на пътуване из френското крайбрежие, Балчик и Варна, Несебър и Созопол, Беломорието и Охрид. Особено продуктивна за него е 1937 година, преживяна в Дубровник. Популярността на тези пейзажи и възторзите на хърватската публика водят до самостоятелни изложби в Прага, Будапеща и Букурещ.

Социалните размествания след Втората световна война маргинализират художниците пейзажисти. Марио Жеков се препитава от рекламни брошури за българското Черноморие. Умира от левкемия на 3 август 1955 година.
Автор:
Петър Димов
Публикация:
15.10.2008 г. 23:11
Етикети:
Посетено:
3182
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6627-izlozhba-na-mario-zhekov-v-sghg