Изложби

Съвременно изкуство от колекцията на Société Générale в СГХГ

Kартини, скулптури, фотографии, литографии

Съвременно изкуство от колекцията на Société Générale в СГХГ


◊ СЪБИТИЕТО

От 17 октомври до 7 ноември 2008 посетителите на Софийска градска художествена галерия ще могат да видят избрани творби от колекцията Съвременно изкуство на френската банка Société Générale.

Това ще бъде и един от редките случаи, в които финансовата институция ще има възможност да изложи собствената си колекция в България.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата посетителите ще могат да разгледат творбите на световно известни артисти като: Анди Уорхол, Пиер Алешински, Рено Огюст-Дормой, Жил Барбие, Ерик Бодлер, Валери Белен, Матийо Бернар-Реймон, Ален Бублекс, Виктор Бъргин, Филип Шансел, Стефан Кутурие, Тибо Кюисе, Тошикацу Ендо, Сол Люит и Филип Рамет.

Събирането на колекцията Съвременно изкуство от Société Générale стартира през 1996 г. в седалището на банковата група в квартала Ла Дефанс в Париж, Франция. Нейна отличителна черта е многообразието от творби, отразяващи различни тенденции при визуалните изкуства, като едновременно с това предлага и широк поглед върху beaux arts от 1970 г. до 1990 г.

В колекцията са събрани повече от 200 творби (картини, скулптури, фотографии) и около 650 литографии. Публиката може да се запознае с цялата колекция на интернет страницата, посветена на нея - http://www.collectionsocietegenerale.com

С организирането на тази изложба  Societe Generale Екпресбанк, част от финансовата група Societe Generale, се утвърждава като силен партньор и меценат в областта на изкуството и културата. В своите спонсорски дейности и дарения  банката безусловно подкрепя изкуството, балета и музиката чрез спонсорските си програми с Националната художествена академия, Международен балетен конкурс – Варна и Нов симфоничен оркестър.

„Изключително се радваме, че като част от групата Societe Generale, имаме възможност да предложим на българската публика да види тези изключителни творби. Искам да изкажа и моята най-дълбока благодарност на Софийска градска художествена галерия и най-вече на г-жа Аделина Филева – директор на галерията, и д-р Мария Василева – куратор на изложбата, за това, че посрещнаха колекцията и ни помогнаха в организацията на тази уникална изложба” – казва Филип Лот – изпълнителен директор в Societe Generale Експресбанк.

Освен избрани творби съвременно изкуство от Société Générale в Софийска градска художествена галерия могат да бъдат видени още: изложбата SHORTLIST 2008 с финалистите за наградата на Наградата Гауденц Б. Руф и изложбата от български творби на Марио Жеков.
Автор:
Петър Димов
Публикация:
13.10.2008 г. 22:26
Посетено:
862
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6616-savremenno-izkustvo-ot-kolektsiyata-na-soci-233-t-233-g-233-n-233-rale-v-sghg