Изложби

Венета Дочева с първа изложба в морската столица Варна

'"Откровения" - необятният потенциал на акварела

Венета Дочева с първа изложба в морската столица Варна


◊ СЪБИТИЕТО

До 22 октомври 2008 г. във варненската галерия “Арета” (ул. ”Пушкин” 18) може да бъде видяна изложба на младата софийска художничка Венета Дочева.

Експозицията е първата, която авторката прави в морската столица, след досегашните си изяви през тази година - самостоятелни изложби във Френския културен център в София, Българския културен институт в Братислава, в Севлиево и няколко участия в общи експозиции.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия “Арета” е позната на културните среди във Варна не само като изложбена зала, а и като “школа по мислене”, център за разширяване на мирогледа, за постигане на емоционална и психическа устойчивост, за разгръщане на творческия потенциал, за бизнес реализация и удовлетворение. “Арета” предлага уникална атмосфера, а изпълнените с цветя изложбени зали се съчетават отлично с акварелите на Венета Дочева, дообогатявайки тяхната жизненост и реализъм.
   
Изложбата на младата авторка се радва на значителен интерес от страна на посетители, а откриването й преди седмица беше уважено от десетки гости, почитатели на изкуството, приятели и представители на медиите.
   
“Стремежът ми е чрез картините си да покажа, че акварелът, който често е подценяван, всъщност е техника с необятни възможности. Той е в състояние да предаде както колорит, така и силна емоционалност на творбите, и носи в себе си огромен заряд, сила и мощ”, казва Венета Дочева.
   
Акварелите на Венета Дочева вече са добре познати на публиката у нас. Художничката постепенно трупа сериозни изяви в творческата си биография, а и печели все повече почитатели на изкуството си. Тя има постоянно изложени картини в известни софийски галерии, между които „Феста”, „Ной” и др. Нейни творби се намират в САЩ, Канада, Испания, Словакия, Русия и бивши съветски републики.
   
Изложбата “Откровения” във Варна показва последните творби на художничката, в които стремежът й е да разкрие спокойствието и хармонията, които ни заобикалят, както и омиротворението, което може да постигне всеки, ако навлезе в дълбините на собствената си душа. През 2009 г. пък я очаква ново голямо предизвикателство – самостоятелна изложба в една от най-престижните софийски галерии - “Лик”.
Автор:
Мирослава Митева
Публикация:
10.10.2008 г. 22:20
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6605-veneta-docheva-s-parva-izlozhba-v-morskata-stolitsa-varna