Изложби

Международна изложба "Остани, остани" в Централна баня, София

Изложбата се допълва и от програма с прожекции, разговори с артисти, литературно четене и пърформънси

Международна изложба "Остани, остани" в Централна баня, София


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение Интерспейс организира

Международна изложба "Остани, остани"

От 11 до 25 октомври 2008

Откриване на 10 октомври (петък), от 19.00
в Централна баня, пл. „Бански” 1, София

Корин Мей Боц, Петко Дурмана, Алисиа Карска и Александра Вент, Дагмар Келер и Мартин Витве, Даниел Кунле, Мин Кионг Лий, Ясен Марков, Гергей Над, Олоф Олсон, Тео Продромидис, Хенриета Роуз-Инес и Кайван Мета, Хелене Сомър, Лиса Стийл и Ким Томчак, Камен Стоянов, Красимир Терзиев, Венелин Шурелов

. Kуратори: Маргарита Доровска и Антония Лоц

Пресконференция по случай откриването на изложбата

На 9 октомври 2008, 11.00, Централна баня

На пресконференцията ще присъстват кураторите на изложбата, Н.П. г-жа Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия, Галина Бежанска, директор, Дирекция „Култура”, Столична община и артистите Мин Кионг Лий, Хелене Сомър, Олоф Олсон, Венелин Шурелов и Тео Продромидис.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

“Остани, остани” е изложба за места, край които се минава, без да бъдат забелязани, или с които се остава, които се преживяват, провокират и остават в мислите. Места, които често са част от ежедневния маршрут, попътен пейзаж, физическо присъствие, оставащо без внимание. Като „места”, те са част от конструирана среда и имат своите исторически, социални, културни пластове, подлежащи на регистриране, спомняне, изучаване. Места, които времето променя, които биват променени по нечие решение. Места, притиснати между намерения, предназначения и реалност. Места, които стават предмет на наблюдение и интерпретация, с които някой е останал, посветил им е вниманието и мислите си. Превърнати в обект на художествено производство, те стават наблюдаеми, влизат в полезрението, изострят сетивата за следите на времето и динамиката на социалното пространство. И така остават.

...нечия берлинска гара... бинго зала в подлеза на Централна гара в София... вече несъществуващ хотел в Гданск... самотна църква в Рим, построена, за да оживи един квартал... неоново пано на софийския булевард „Мария Луиза”, представящо смяната на регулировчика със светофар, а всъщност и партийната линия от средата на 60-те и 70-те... архитектурни пейзажи от Канада и Германия... места, запомнени от камерата на един неуморен пътешественик от 1950 насам... тропически парк, изграден в съоръжение, замислено като най-големия хангар в света и разположено в някогашната съветска военна зона край Берлин... строежи, раздвоени между своето сегашно време и проектираното бъдеще... място, което събира артист и публика и това просто обстоятелство се изпитва като необходимото и достатъчно условие за случване на пърформанс...

И още места - за пръв път от пространството на личната кореспонденция ще излезе епистоларен проект между архитект от Бомбай и писателка от Кейп Таун, които през снимки и текстове разказват за места в собствените си градове. Изложбата се допълва и от програма с прожекции, разговори с артисти, литературно четене и пърформанси.

“Остани, остани” сблъсква с лични преживявания, социални и икономически промени и ни оставя насаме с различни перспективи към заобикалящата среда, за да изостри собствената ни чувствителност и ангажираност към местата около нас.

Едно от тях и е самата сграда на Централна баня. Почти разрушен някога архитектурен паметник, през 1986 година тя е затворена и се превръща в убежище за бездомни, декор за партита, декор за филмови продукции и спорадични културни събития. Място в преход, без ясни функции, цели и намерения. “Остани, остани...” е може би последният ви шанс да я видите в нейната междинност и многоликост, преди ремонтът да я превърне в Музей на София и Спа център. Елате в нея и останете за малко!

• Изложбата се реализира в София в рамките на програма за резиденции “Opening the Closed Shops” и включва артисти, участвали в програмата, и специално поканени артисти от България.

• Организатор е Сдружение Интерспейс, което от 2007 година насам поддържа единственият постоянен резидентен център в София с подкрепата на международни финансиращи програми и институции, сред които Фондация Алианц, Министерство на науката, изследванията и изкуствата на Баден-Вюртемберг, програма Култура 2007 на Европейската комисия.

Резидентите на "Opening the Closed Shops" за 2008-2009 са:
. Камен Стоянов - JAK/ACAX, Будапеща
. Иван Мудов - Akademie Schloss Solitude, Щутгарт
. Хелене Сомър - Интерспейс, София
. Ката Жлуковени - Интерспейс, София


◊ ПРОГРАМАТА

10 октомври,
. 19.00
Откриване
с пърформънси на Мин Кионг Лий (Южна Корея/Нова Зеландия), Олоф Олсон (Дания), Венелин Шурелов (България) до 21.30 и с музиката на DJ Dontwarrior (България)

11 октомври
. 14.00 - Литературно четене на Гергей Над (Унгария)
. 15.00 - Пърформънс на Олоф Олсон (Дания)
. 16.00 - markov assoziatti: Основи на архитектурата – разговор с Ясен Марков (България/Германия)
. 17.00 - Neuland – прожекция и разговор с Даниел Кунле (Германия)
. 19.30 - Прожекция на видео творби на Красимир Терзиев (България), Тео Продромидис (Гърция/Великобритания), Лиса Стийл и Ким Томчак

12 октомври
. 11.00 - Резидентни програми – дискусия с артисти и куратори

25 октомври
Закриване
. 16.00 - Представяне на епистоларeн проект на Кайван Мета (Индия) и Хенриета Роуз-Инес (Южна Африка)


• Изложбата в София се реализира в партньорство и с финансиране от Фондация за култура „Алианц“ и с любезната подкрепа на Посолство на Кралство Норвегия.

• Сградата е предоставена за ползване за целите на събитието от Столична община и Общинско предприятие „Стара София”.
Автор:
Маргарита Доровска
Публикация:
08.10.2008 г. 16:45
Посетено:
1431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6589-mezhdunarodna-izlozhba-ostani-ostani-v-tsentralna-banya-sofiya