Изложби

"Музеят – мост във времето" - изложба в Русе

Експонати от българската морска история в отделните й периоди

"Музеят – мост във времето" - изложба в Русе


◊ СЪБИТИЕТО

Военноморският музей - Варна гостува в гр. Русе с изложбата „Музеят – мост във времето”.

От 10 октомври 2008 до 30 март 2009 г.

Поводът е 125 години от началото на Морския музей (както се нарича до 1955 г.), което е поставено от офицери от Дунавската флотилия в Русе и
85 години от откриването на първата му публична експозиция във Варна.

Изложбата ще се открие на 10 октомври в 11.00 ч. в Регионалния исторически музей –
гр. Русе, пл. „Ал. Батенберг” 3.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата са включени над сто експоната, подбрани от различни сбирки на музея и представящи българската морска история в отделните й периоди. Някои от тях са интересни с това, че са били в залите на музея още при освещаването му през 1923 г. Други са от последните постъпления във фонда – флагове и оборудване от кораби, излезли от състава на ВМС през настоящата година.

Посетителите ще видят писалищни прибори и друго оборудване от княжеската каюта на яхта „Александър І” от Дунавската флотилия; български морски офицерски униформи от началото на ХХ в., които са рядкост за днешните музеи и лично оръжие. Маслени портрети на капитан І ранг Димитър Добрев и на контраадмирал Иван Вариклечков – двама от най-изявените български флотоводци, ще допълват атмосферата.

Една от витрините в представителната зала на РИМ - Русе ще напомня за участието на флота в Балканската война 1912–1913 г. Ще бъде експонирана и атрактивна колекция от корабни лампи и фенери от търговския флот. Интерес ще предизвикат и едни от най-ранните томове от библиотеката на музея, която е негова връстница. 
Автор:
Добринка Христова
Публикация:
08.10.2008 г. 13:47
Етикети:
Посетено:
810
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6585-muzeyat-most-vav-vremeto-izlozhba-v-ruse