Изложби

Изложба “Бод” – практики на шиене в съвременното изкуство

Изложба в галерия “Сариев” - Пловдив

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба “Бод” – практики на шиене в съвременното изкуство


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: 31 март (четвъртък) 2005 г. от 18 часа
Продължителност: от 1 април до 3 май

Галерия "Сариев", ул. “Отец Паисий” № 40, Пловдив


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

С тази изложба галерия “Сариев” насочва вниманието към шиенето, бродирането и идеята за него като за една практика на декориране, която намира място в съвременните форми.

Но, не в същността си на украсяване, а в извеждането на арт идеи. С тази концепция за изложбата са поканени автори, които вече се занимават с изобразителността на бода, но и такива, които са провокирани от проекта. Изобразяването чрез бод при тях носи различни цели, изхожда от различни идеи. Това са библейските теми, женскостта, дигитализацията, иконите на модерността.


◊ АВТОРИТЕ

Моника Попова, Росен Рашев–Рошпака, Ваня Лозанова, Надя Генова, Елена Панайотова, Леда Екимова, Николай Сърдъмов, Яна Юнакова, Ина Дамянова.

При Моника Попова шиенето е свързано с идеята за вулгаризиране на рисунъка, накъсването на линията, инфантилизирането. И тук Моника Попова следва стила и темите на живописните си платна и обекти. Важното в случая не е присъствието на бродирането, а неговото отсъствие като такова. Защото липсва конкретен стилизиран бод, а виждаме бързото шиене (на шевна машина), което само схематизира изображението. Това са в повечето случаи портрети или изображения на хора, които традиционно изискват достоверното и триизмерното.

Жената е обединяваща тема на десетте обекта, представени в Галерия “Сариев”. При Ваня Лозанова също имаме портрети на жени, но те са по-носталгично свързани с бродирането или престорено носталгични. Тя коментира декорирането на предмети от бита като бродира портретите върху възглавници. Лека е иронията към жеста на бавното шиене и женския образ, свързан с него. Лицата им са спокойни, носят лека усмивка и имат леко зачервени, излъчващи здраве, скули от червени точици.

Друг емблематичен за изложбата автор е Росен Рашев–Рошпака. Той е един от утвърдените български наивисти с редица международни участия в изложби, посветени на това направление. В представените в Галерия “Сариев” платна се смесват зебло, конец, тел, хартиена каша и слама.

Чрез техниката на съшиване на елементи и бродиране се коментират библейски теми - молитвата, светеца, душата на човека, целувката.

С присъщата си деликатност и семплизираност на формата керамичката Яна Юнакова пък се интересува от различните видове класически бод като носители на определена история, физиономичност, почерк. Конкретно “бод зад игла” е четим в обектите й. Той е по-голям от нормалното и сам по себе си представлява интерес. В това отношение работите й са цитат на стила, на начина, а не разказващи история. Те си служат с учебника-наръчник за шиене. Преразказват го, но не шият.

Най-младата участничка в изложбата е завършила мода. Това е Леда Екимова (Петър) с нейните “урбанистични гоблени”. Това са черно-бели изображения на типични градски символи – блокове, камиони, камера. Дигитализирането на изображението днес превръща образа в малки квадратчета - пиксели. При гоблените на Леда всеки бод асоциира пиксел.


◊ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

http://www.sariev-art.com
Автор:
Веселина Сариева
Публикация:
25.11.2005 г. 11:35
Посетено:
730
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/658-izlozhba-bod-praktiki-na-shiene-v-savremennoto-izkustvo