Изложби

Изложба на Пламен Капитански в галерия Теа

Изложба живопис

Изложба  на Пламен Капитански в галерия Теа


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия ТЕА представя

Пламен Капитански
Мистични мечти


09.–30.10.2008

Откриване: 09.10.2008 (четвъртък) - 18 часа
Галерия „Теа” – Лозенец, ул. „Димитър Хаджикоцев” 10


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

„Можете ли да назовете българин, който е приет от Папата, приветстван в лондонския Тауър, но отхвърлен от английската кралица?”

Превеждам свободно думите на английски журналист от списание Business Spotlight от интервю с художника Пламен Капитански. Звучи провокативно и наистина изключително увлекателно за начало на статия. А творческата биография на Пламен Капитански включва редица любопитни и интересни случки от съвременната атр сцена, които да могат да ангажират вниманието дори на читателите, които не се вълнуват от изкуство.

Капитански живее близо десет години в Англия, като участва активно в местния артистичен живот. Живот, в който художникът вече е и артист, философ, учен, човек на словото, бизнесмен, сценарист и режисьор на собствените си творчески хрумвания. Живот, където личността на художника е неразривна част от произведението на изкуството. В условията на реално действащ пазар на изкуствата в Лондон, Пламен Капитански съумява да запази индивидуалността и същността на своето изкуство, избягвайки „изкушението” да копира най-модните и продаваеми стилове. Той остава верен на страстта си към надскачането на границите – не само на тези, които отделят държавите, но и на тези, които ограничават духовността, религиите и културите, руши бариерите, които възпират възможността за изразяване на подсъзнателната творческа енергия върху платното.
Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
06.10.2008 г. 18:42
Посетено:
2838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6568-izlozhba-na-plamen-kapitanski-v-galeriya-tea