Изложби

"Митове и легенди от Африка" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Живописта не е изкуство за развлечение, а средство за борба

"Митове и легенди от Африка" в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 октомври 2008 г. от 17.30 ч.
в зала 7 на Дома на хумора и сатирата - Габрово

Дидие Деокор-Диди ще открие самостоятелната си изложба „Митове и легенди от Африка”.

Това е първото гостуване на известния канадски художник от африкански произход в габровския музей.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата на Дидие Деокор–Диди е една феерия от багри. Художникът е добавил към всяка картина и свое тълкувание на историята, претворена на платното. Така невероятният свят, населен с причудливи форми на птици, животни, музикални инструменти, няма да се стори непонятен на зрителя. Чрез писания текст художникът ни дава ключ към митовете, легендите, обичаите и вярванията, сред които е живял и които като всеки творец носи през целия си живот, заедно със спомените от детството.

„За мен живописта е вътрешна необходимост. Тя отговаря на моята нужда да се изразя, да взема отношение и заявя позиция по екзистенциални въпроси. Живописта не е изкуство за развлечение, а средство за борба” – твърди Диди.

А изложбата му убедително потвърждава неговите думи.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Дидие Деокор–Диди е роден през 1940 г. в Ломе, столицата на Того. От 1969 г. живее и твори в Монреал, провинция Квебек, Канада.

Има повече от 30 самостоятелни изложби, представени в Канада, Куба и Германия. Участва със свои творби в над 50 групови изложби и биеналета на изкуствата в Америка, Африка и Европа. Активно се включва в престижни изложения и акции за популяризиране на африканското изкуство.

Създава и ръководи собствена фирма за графични изкуства и реклама. Основава Съюза на художниците от африкански произход в Канада. Член на Кръга на живописците на Квебек, на Клуба на изкуствата в Монреал, на Сдружението на творците на визуални изкуства и на Дружеството за авторски права във визуалните изкуства. Професор-координатор по визуални изкуства към Министерството на културата, туризма и свободното време на Онтарио (Канада) и художествен директор на Solid’Arté (творчески обмен Квебек – Куба).
Отличен е с множество престижни награди за оригинално творчество в Канада, Гана, Того.

Активно се занимава и с музика и танци. Свирил е с легендарния барабанист Кози Коул и прочутия джазмен Луис Армстронг, а в далечната 1971 г. е излизал на парижка сцена като член на балетната трупа на Морис Бежар.

Участник е в XVIII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2007.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
06.10.2008 г. 10:22
Посетено:
1132
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6560-mitove-i-legendi-ot-afrika-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo