Изложби

Японско графично дружество в Софийската градска художествена галерия

Японско графично дружество в Софийската градска художествена галерия
  • ВРЕМЕ И МЯСТО
  • 5 април – 8 май 2005 г. Откриване: 4 април (понеделник), 18 ч. Лекция на проф. Акира Куросаки: 5 април (вторник), 16 ч.
  • ЗА ИЗЛОЖБАТА
  • Изложбата в СГХГ включва по две произведения от 49 творци. В това отношение тя е най-мащабното представяне на съвременна японска графика в България, съответно на Японското графично дружество (секцията в град Киото). От началото на 2000 г. контактите между японските и българските графици придобиват целенасочен характер. В основата на този проект е приятелството и професионалното сътрудничество между проф. Акира Куросаки и проф. Румен Скорчев, което датира още от 1981 г. С участието на галерия „Леседра” и нейния директор Георги Колев са подготвени изложбите „Съвременна графика от Япония и България” (НГЧИ, 2001 г.) и „Съвременна българска и японска графика” (Киото и Токио, 2003 г.).
  • ЗА ЯПОНСКОТО ГРАФИЧНО ДРУЖЕСТВО
  • Японското графично дружество е най-голямата организация от такъв тип в своята страна и партньор с международен авторитет. Тя е създадена през 1931 г. Днес в нея членуват 187 творци, а 181 са асоциираните членове. В ежегодните им изложби наред с постиженията на съвременната японска графика се дава възможност за изява на млади таланти, поощряват се и се популяризират нови техники и изразни средства. Акира Куросаки е роден през 1937 г. в Талиен, Манджурия. Завършва факултета по дизайн на Технологическия институт в Киото през 1962 г. Вдъхновен от стила Укио-е, започва да прави гравюри на дърво около 1967 г. Получава наградата на Министерството на образованието от Седмото международно биенале на графиката в Токио през 1970 г. Участва в много изложби в Япония и чужбина и става носител на редица най-високи отличия във Флоренция, Сеул, Норвегия, Сан Франциско, Бхарат, Кайро, Портланд, Маастрихт и др. През 1983 г. получава Първа награда от Второто международно биенале на графиката във Варна. Професор, ръководител на Графичния отдел в Университета Киото Сейка и член на борда на Японската графична асоциация. Автор е на книгите: “Съвременната гравюра на дърво”, “Гравюрата на дърво”, “Работа върху хартия”, “История на графиката”.
  • ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
  • Проф. Румен Скорчев – тел. 58-23-22 Весела Христова-Радоева – директор на СГХГ Софийска градска художествена галерия София 1000, ул. „Гурко” 1, тел. 987-21-81, ф. 981-19-44, http://sghg.cult.bg , e-mail: sghg@bgnet.bg
    Автор:
    СГНС
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Посетено:
    711
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/2/news/656-yaponsko-grafichno-druzhestvo-v-sofiyskata-gradska-hudozhestvena-galeriya