Изложби

Изложба на Димитър Войнов в галерия "Ракурси"

16 живописни творби, създадени през последните години

Изложба на Димитър Войнов в галерия "Ракурси"
Димитър Войнов. "Blasorchester"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Ракурси" представя

изложба живопис на художника Димитър Войнов
 
Вернисаж: 7 октомври (вторник), 17-20.30 ч.
Изложбата ще продължи до 31 октомври 2008 г.

Галерия "Ракурси"                                         
София - ул. ”Хан Крум” 4а


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

От 7 до 31 октомври 2008 г. галерия “Ракурси” представя изложба  на Димитър Войнов. Художникът е роден в България, но от 1986 г. живее в Германия. Той е един от наложилите се в чужбина съвременни български художници. По-добре познат на европейската публика, отколкото у нас, сега Димитър Войнов показва за пръв път свои произведения в България след заминаването си.
   
Димитър Войнов е роден през 1946 г. в Ресен, България, завършва Художествена академия в София и по-късно е доцент по живопис. През 1986 г. емигрира в Германия. Там той живее в Рупертсхайн, близо до Франкфурт на Майн, където периодично отваря своето ателие за публика. Работи маслена и акрилна живопис и скулптура. Има над 40 изложби и участия в арт-форуми в Берлин, Франкфурт, Кьолн, Дюселдорф, Фрайбург, Вийсбаден, Бремен, Баден-Баден, Виена, Амстердам, Люксембург, Женева, Париж, София и др.
   
Едни от най-известните му произведения са “Умните се учат от мъдрите, а глупавите – от грешките си”, “Бар Париж”, “Игра на карти”, “Леда и лебеда” и др. През 2003 г. ексцентричният художник рисува платно, дълго 8 метра, озаглавено “Бар Париж”. На него изобразява гол кметът на Берлин Клаус Воверайт в компанията на 69 известни немски интелектуалци, включително и себе си. Картината предизвика оживени дискусии в културните среди и пресата в Германия. За нея Войнов казва, че е замислена като един оркестър, в който всяка личност отговаря на определен инструмент и всички са различни, но свирят заедно една обща мелодия.

За неговите произведения е характерно съчетаването на  класицизъм (по отношение на техниката) с двусмисленост на формите и значението на изобразяваното. Живописният му стил, формиран от академичното образование, е повлиян от големите художници на Ренесанса. В една своя картина, озаглавена “Моите учители”, той рисува Холбайн, Рембранд, Леонардо, Ботичели, Дюрер, Веласкес и наред с тях - Дали, Пикасо, Ван Гог, Анди Уорхол.
   
Авторът интерпретира библейски и митологични сюжети, които въвлича в своя собствена вселена, изпълнена със символика, мистериозност и еротика, където представите ни се обръщат. За себе си той казва:

“Аз се отдадох на
живописта
както един монах
на църквата си
аз не се моля
аз се изповядвам
аз не съм художник
аз съм един изповядващ се”.
   
Настоящата изложба показва 16 живописни творби, създадени през последните години. Сред тях - “Hommage  на Майстора”, “Hommage на Ван Гог”, “Забраненият плод”, “Балкан Блус” и др.
Автор:
Росица Чушева
Публикация:
02.10.2008 г. 14:48
Посетено:
2362
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6537-izlozhba-na-dimitar-voynov-v-galeriya-rakursi