Изложби

"Неосъществената любов" между габровци и севлиевци е на открито пред Община Севлиево

Скулптура, дърворезба, керамика, текстил и живопис

"Неосъществената любов" между габровци и севлиевци е на открито пред Община Севлиево


◊ СЪБИТИЕТО

"Неосъществената любов" - изложба в Севлиево

Пословичните взаимоотношения между Севлиево и Габрово са вдъхновили 10 млади творци, които са  създали произведения, носещи общото заглавие „Неосъществената любов”. Те са експонирани пред Община Севлиево, а след това ще гостуват и на Габрово.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е първата по рода си, експонирана на открито, и привлича голям брой зрители. Работите на 10-те автори са обединени не само от стремежа им за пресъздаване на пословичните комични взаимоотношения между жителите на двата града и чрез средствата на изобразителното изкуство, но и от идеята за опазване на традиционните за региона занаяти. Младежите, които работят в сферата на скулптурата, дърворезбата, керамиката, текстила и живописта, пречупват всичко това през погледа на модерномислещия човек, т.е минало и съвремие се свързват по непринуден и естествен начин.

Произведенията на младите автори са създадени по време на пленер в махала Доневци, която се намира между Габрово и Севлиево. Вероятно е знаково и мястото, тъй като е гранично, а това подсказва стремежа за обективност и неутралност в позицията за десетилетната конкуренция между жителите на двата града.

Закачливите творби са създадени от Борис Атев, Мартин Стоянов, Ева Фергова, Диана Бонева, Цветомир Маринов, Емилиян Тасев, Петър Кондев, Вълко Бекирски, Вероника Борисова и Софка Келерджиева.

Съпричастни на изкуството им са Регионален ресурсен център „Фабриката”, община Севлиево, „Идеал Стандарт България” АД, студио „Милмарт” и др., а фоторепортерът Велизара Георгиева от в. „Класа” е заснела техните творби и благодарение на нея жителите на двата града могат да видят произведенията.

Интересът към изложбата в Севлиево е голям още от първия ден. Това подсказва, че идеята на организаторите за засилване на комуникацията между изкуството и обществото е успешна, а връзката между двете страни отново са младите. Творбите са сътворени за седем дни и всеки един от участниците е интерпретирал по свой начин темата „Неосъществената любов”, която освен това е и необяснима.


Автор:
Ани Русева
Публикация:
01.10.2008 г. 16:39
Посетено:
1582
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6530-neosashtestvenata-lyubov-mezhdu-gabrovtsi-i-sevlievtsi-e-na-otkrito-pred-obshtina-sevlievo