Изложби

Изложба "Европейското в бита на севлиевци"

В рамките на Европейските дни на наследството

Изложба "Европейското в бита на севлиевци"


◊ СЪБИТИЕТО

През „Европейските дни на наследството” в Архитектурно-възрожденския комплекс „Дандолови къщи” в Севлиево бяха експонирани облекло, предмети от бита и техниката от края на 19. и началото на 20. век.

Изложбата провокира интереса на посетителите с тенденциите и темповете за усвояване на житейските порядки на Стария континент в града.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Експозицията разкрива модернистичния дух на онова време в бита, техниката и духовното обогатяване. „Още в средата на 19. век в Севлиево е имало достатъчно заможни семейства - табаци, абаджии, златари и търговци, които са внесли първите луксозни европейски стоки в града”, обясняват уредниците на музея. Тези фамилии купували мебели от Виена или пък ги поръчвали по такъв образец в местните работилници, а облеклата доставяли от Букурещ, Виена и Париж - тенденция, която била най-ярко изразена след 1878 г., когато в града започнали да пристигат и чужденци на работа, специалисти от най-различни области. Освен това десетки младежи отивали да учат в европейски лицеи и университети, а това е било допълнителното условие за усвояване и установяване на модерните порядки.

Богатите започнали да се обзавеждат и с домашни библиотеки - един от начините за съхраняване на духовното наследството на Стария континент.

От Европа по-прагматичните първо внесли едно от най-често ползваните неща в домакинството - мелничката за подправки. Тя е първият предмет, с който започва и експозицията, а близо до нея е естетична закачалка с огледало. Интерес предизвикват и техническите изобретения от онова време - фотоапарат от 19. век, красива газена лампа и телефон. Всичко това създава достатъчна представа за обстановката в една заможна севлиевска къща.

Местните дами не изостанали и от европейската мода в облеклото. Експониран е прекрасен тоалет за празничните дни с необходимите аксесоари към него - ветрила, ръкавици. Елегантните обувки с нисък ток и корсетите също напомнят за стремежа на тогавашната жена да изглежда модерна и красива. Така постепенно градът започнал да се превръща в европейски. Не изостанал и от друга тенденция, но в общуването. Започва изпращането на пощенски картички, появили се първо в Австро-Унгария. А днешните художници и дизайнери могат само да се възхищават на уменията и естетическия вкус на тогавашните си колеги.

Автор:
Ани Русева
Публикация:
28.09.2008 г. 11:57
Етикети:
Посетено:
568
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6507-izlozhba-evropeyskoto-v-bita-na-sevlievtsi