Изложби

Арт-клуб "Апостроф" гостува в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Изложба живописни платна, пластики, рисунки, графики и фотографии

◊ СЪБИТИЕТО

След дебютната си впечатляваща изложба в галерия „Видима” – Севлиево през пролетта, тази седмица членовете на Арт-клуб „Апостроф” ще представят за първи път пред габровци най-добрите образци от своето творчество.

Мащабната съвместна изложба на 10-те творци-членове и четирима техни гости ще бъде открита на 26 септември 2008 г. от 17.30 ч. в зала 3 на Дома на хумора и сатирата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КЛУБ "АПОСТРОФ" И ИЗЛОЖБАТА

В наскоро учредения артистичен клуб членуват едни от най-изявените габровски художници. Повечето от тях са не само утвърдени професионалисти, но и отлични преподаватели и лауреати на редица национални и международни награди: Бисерка Петрова, Ема Вертерова, Ива Савчева, Иван Кънчев, Иван Денчев, Миню Бонев, Николай Цветанов, Тихомир Русинов, Цветан Колев.

В сборната им изложба са включени общо 57 живописни платна, пластики, рисунки, графики и фотографии, създадени през последните години. Представени са и творби на четирима гостуващи на „Апостроф” автори – фотографът Атанас Марков и живописците Даниел Димитров, Младен Младенов и Михайло Ракита от Босна и Херцеговина.

Свежи идеи, нови техники и оригинални изпълнения показват в творбите си габровските художници и техните гости. Куратор на изложбата е изкуствоведката Ирина Колбасова – ръководител на художествената галерия „Видима” в Севлиево – която също е член на Арт-клуб „Апостроф”. Сдружението е отворено и за всички професионалисти в сферата на изкуствата и културата – художници, критици, писатели, журналисти и др., които споделят общите идеи на клуба и се обединяват против „чалгата, която залива живота ни, която присъства в различните нива на изкуството”. Самото име на арт-клуба предизвиква асоциации и внушава идеята за апострофиране на наложени канони, прекрачване на граници и опониране на всичко, което пречи на свободната изява на твореца.

Преди откриването на изложбата ръководството и членовете на Арт-клуб „Апостроф” ще дадат специална пресконференция за всички габровски журналисти и кореспонденти на регионални и централни медии, за да ги запознаят със статута, целите, задачите и предстоящите изяви на клуба.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
24.09.2008 г. 15:27
Посетено:
903
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6486-art-klub-apostrof-gostuva-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo