Изложби

Изложба на Пламен Вълчев и неговите ученици в галерия Дебют

Изложба на Класа – много години след това...

Изложба на Пламен Вълчев и неговите ученици в галерия Дебют


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия Дебют представя

Един проект за съвместна изложба – живопис и  рисунки на Пламен Вълчев и неговите ученици:
Артур Панов, Атанас Атанасов, Бисера Вълева, Венцислав Гигов, Владимир Тодоров, Даниела Максимова, Димитър Яранов, Елена Панайотова, Елеонора Христова, Любомир Минчев, Николай Попов, Светлана Васева,Снежана Велинова, Стефан Петрунов, Ясен Гюзелев

От 15 до 30 септември 2008
галерия Дебют (Художествената гимназия)
бул. Васил Левски 62


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИДЕЯТА

Галерия Дебют открива новия сезон с една изложба на клас, завършил Художествената гимназия преди 25 години. Вече са утвърдени имена, всеки със собствено лице и позиция. Изложба на Класа – много години след това...

Те не се срещат след десет години... Тогава щяха да са повече, щяха да имат някоя и друга загуба по-малко, щеше да им предстои очакването за работите, които вече са нарисували, по-лошо или по–добре, но които вече са  се случили... За тази среща бяха необходими повече години – два пъти повече, в които със сигурност всички от нещо не са заспивали и още пет, в които трябваше да надживеят рутината, суетата и спомените си.
   
Но изложбата е факт – отправни и пресечни точки на очакванията и на реалността. Едни до други стоят тийнейджърските пластични опити до вече известните ни артистични лица – премерени, концептуални, търсени и, уви, не винаги намирани.
   
„Експозицията е сбор от реалности, мозайка от случки, взаимнодопълващ се разказ от истории. История, която започва с един млад и ентусиазиран класен, втурващ се в живота, който ни увлече с вихъра си... На него дължим упованието в класическата рисунка, тогавашната ни вяра в сакралността на професията, увереността във „всепобеждаващата“ живопис.
   
Тази изложба е срещата, която дължахме сами на себе си. Началото и Пътя... Тогавашните „ние“ - сигурни в предстоящото приключение, до сегашните автори, повече премислени и повече скептични. Между черно–белите ни стартове са скиците, пленерните преживявания, живописните ни емоции, в които не винаги се откриват настоящите ни същности, но които подсказват за художниците – художниците в нас. Сегашното ни лице е различно и това е нормално, защото зад различието ни е общото ни начало и... Слава Богу, че го е имало!
”   
Бисера Вълева

• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос.
Автор: Олимпия Николова
10.09.2008 г. 12:18
Посетено: 939
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6418-izlozhba-na-plamen-valchev-i-negovite-uchenitsi-v-galeriya-debyut