Изложби

Дарение Годеч в галерия "Васка Емануилова"

Непоказвани досега малки пластики от гипс, теракота и глина

◊ СЪБИТИЕТО

На 2 септември 2008 галерия "Васка Емануилова" откри есенния си сезон с изложба от творби на Васка Емануилова - дарение от сестрата на художничката на община Годеч.

Дарение Годеч
Васка Емануилова


Изложбата ще продължи от 02.09. до 03.10.2008 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В рамките на музейната програма на Галерия Васка Емануилова гостува Дарение Годеч.

Дарението е направено от сестрата на скулпторката - Екатерина през 1987 г. за създаването на бъдеща художествена галерия на името на художничката в град Годеч. След 90-та година плановете за галерията се провалят и дарението от почти 30 произведения на скулпторката остава на съхранение първо на Община Годеч, а по-късно на местното читалище „Никола Й. Вапцаров”. Днес по-голяма част от работите в него са запазени и ще бъдат показани за първи път пред публика в Галерия Васка Емануилова в София.

Сред малките пластики от гипс, теракота и глина може да се разпознае почеркът на Васка Емануилова, която е една не само от големите художници в историята на българското изкуство, но и забележителен пример за дарителство.

„В тази изложба, освен изящните варианти на голи женски тела, правени между 1961 и 1984 г., освен ескизните детски фигури и изразителния релеф на зографа, застанал пред своите икони, откриваме нещо неочаквано – една малка по размери и внушителна като въздействие фигура на Исус Христос. Преди броени дни друг вариант на мъртвия Христос постъпи в „Ателие-колекция Светлин Русев”. Присъствието на християнската тема е не само неизследвано, но и напълно непознато в творчеството на скулпторката. В обръщането към тази тема трябва да потърсим следите от бащиното присъствие. Уважението пред баща си – отец Емануил – скулпторката изразява в ранните години на творческия си път с един портрет от същата 1931 г., но влиянието му бележи изцяло нейния живот, като възпитана и последователно спазвана морална и духовна позиция.” – Николай Бошев


За повече информация:

Галерия Васка Емануилова
филиал на СГХГ
бул. “Янко Сакъзов”, 15



Автор:
Петър Димов
Публикация:
03.09.2008 г. 22:24
Посетено:
1155
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6391-darenie-godech-v-galeriya-vaska-emanuilova