Изложби

Изложба "Градини на паметта. 80 години запазена история на София" в СГХГ

Книги, документи, снимки, карти, планове, предмети от бита, скулптури, живописни платна, графики

Изложба "Градини на паметта. 80 години запазена история на София" в СГХГ
Евангелие – превод на Неофит Рилски


◊ СЪБИТИЕТО

На 08.09.2008 г. (понеделник) от 18.00 часа
Софийската градска художествена галерия открива есенния си сезон с изложбата
"Градини на паметта. 80 години запазена история на София"

Експозицията е по повод 80-годишнината от създаването на Столичен общински музей и се организира от неговите "наследници":
. СГХГ,
. Софийския исторически музей,
. Столичната библиотека и
. Софийския държавен архив.

На откриването на изложбата ще присъства столичният кмет г-н Бойко Борисов и с това ще бъде поставено начало на празниците по случай 17 септември - Деня на София.

Изложбата ще продължи от 8 септември 2008 до 3 октомври 2008 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя четири институции – Софийски исторически музей, Столична библиотека, Софийски държавен архив и Софийска градска художествена галерия – които имат общо начало.

През 1928 г., по повод честванията на половинвековния юбилей от Освобождението на София и 1000-годишнината от Златния век на българската книжнина, със заповед на тогавашния кмет на града генерал Владимир Вазов се учредява Столичен общински музей.

Така се поставя началото на събирането на материални свидетелства за историята, културата и изкуството на София – книги, документи, снимки, карти, планове, археологически находки, предмети от бита, скулптури, живописни платна, графики.

Музеят обитава различни адреси от 1929 до 1941 г., когато се открива специална сграда на пл. „Бански” 3 (разрушена по време на бомбардировките през март 1944 г.). През 1948 г. част от художествения фонд на музея е прехвърлена на новосъздадената Национална художествена галерия. През април 1952 г. от Градския музей се отделят библиотеката и архивът, а през октомври същата година Музеят за история на София и Градската галерия са обявени за самостоятелни институции.

Днес, 80 години след далновидното създаване на Градския музей, дал началото на четири значими не само за София институции, те имат свои самостоятелни адреси и път на развитие.

Изложбата е изследване на историческата и художествена памет и показва над 150 експоната – картини, скулптури, книги, документи, фотоси.

Изложбата е съпътствана от двуезичен каталог.



Автор:
Петър Димов
Публикация:
03.09.2008 г. 22:11
Посетено:
988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6390-izlozhba-gradini-na-pametta-80-godini-zapazena-istoriya-na-sofiya-v-sghg