Изложби

Любен Пашкулски в галерия "Актив Арт" - Варна

Изложба акварел

Любен Пашкулски в галерия "Актив Арт" - Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт" представя

Нежност
изложба акварел на Любен Пашкулски

 
Откриване на 4 септември 2008 г.,
18.30 часа
Галерия “Актив Арт”,
гр. Варна, ул. “Дунав” 5


◊ ИЗЛОЖБАТА

“Нежност” е обединяващо заглавие, с което Любен Пашкулски ще представи поредната си експозиция в галерия “Актив Арт”. Акварелът е висш пилотаж в живописта и малко са съвременните творци, изразяващи се с тази техника. Изключително прецизен, ювелирно изящен в рисунъка, Пашкулски и този път ни потапя в своя приказен свят. Оставащ верен на на своето амплоа – той търси и ни връща красотата чрез невероятните си женски образи.

Виртуозен в детайла, перфектен във владеене на акварелната техника, Пашкулски постига онова животрептящо внушение, което прави образите  пълнокръвни и естествени. Мекотата на акварелния рисунък извайва чертите и изглажда сенките до съвършенство, придава дълбочина и прозрачност на погледа. Извън техничността силата на художника ни грабва с подбора на персонажите, с тяхната индивидуалност и убедителност. Това не са просто образи, а женски съдби, подсказани от поза, поглед, жест. Те са събирателен образ на необятната женска чувствителност и интуиция. Мадони, розоберачки, селски момичета – всички те носят силата и излъчването на икони.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Любен Пашкулски е роден през 1936 г. в Рогозен. Завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно учи в Националната художествена академия при проф. Александър Поплилов. Още като студент започва да прави карикатури за вестници и списания, както и илюстрации за книги. След като се дипломира, Л. Пашкулски се съсредоточава върху стенопис, мозайка и керамика, печели много конкурси.

Отличен е с медала “Св. св. Кирил и Методий”  за постижения в областта на българското изкуството през ХХ в. През 1981 г. е приет за член на Съюза на българските художници и в Международната асоциация за пластични изкуства. В последните години авторът работи в областта на графиката и акварела.

Любен Пашкулски е познат и извън пределите на страната от изложбите си:
. 1989 – Хага, Холандия,
. 1990 – Университета “Лийдс” – Великобритания,
. 1991 – Лисабон, Португалия,
. 1992 – Канзас Сити - САЩ,
. 1993 – Белгия, 1996 – Брюксел,
. 1997 – Канзас Сити - САЩ и др.

“Нежност” е третата му самостоятелна изложба в галерия “Актив Арт”
.

Автор:
Ваня Маркова – галерия "Актив Арт"
Публикация:
03.09.2008 г. 15:58
Посетено:
2395
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6389-lyuben-pashkulski-v-galeriya-aktiv-art-varna