Изложби

Изложба живопис на Димитър Войнов - син

13 години галерия Възраждане (Пловдив)

Изложба живопис на Димитър Войнов - син


◊ СЪБИТИЕТО

На 2 септември 2008 г. от 19 часа галерия Възраждане ще отпразнува своята 13-та годишнина. (Между другото 13 е любимото число на галеристите.)

За тези години галерията е организирала за пловдивчани около 300 изложби, довела е за първи път в Пловдив много именити наши автори и е единствената галерия в България запечатала творчеството им в над 20 каталога и албума.


◊ ПРАЗНИКЪТ

Празникът ще започне с откриване на изложба-живопис на един от най-обичаните автори на галерията – Димитър Войнов – син, с изложба, мислена и подготвяна цяла година специално за салона на галерията. В центъра ще бъде композиция от 5 голямоформатни платна (160 / 80 см), обединени под името „Прераждане или пътят към вярата”.

На празника ще бъде връчена за 7-ми пореден път ежегодната награда „Медия” за арт журналистика – тази година наградите ще бъдат 3 равностойни.

Също така ще бъде връчена и наградата, специално изработена от скулптора Георги Чапкънов, „Сребърно Възраждане” - за живопис. Както неведнъж са подчертавали галеристите, тази награда не се дава ежегодно и само за творчески постижения, но в голяма степен за постигнати морални и етически отношения между художник и галерия. Тази година тя ще бъде връчена на художника Георги Йорданов, на когото предстои и изложба в галерията в края на месец октомври, съпроводена с представяне на новия му луксозен албум, изработен от галерията. Само преди няколко седмици Георги Йорданов стана носител и на наградата за живопис на конкурсната изложба на „Алианс” – зоналния кръг във Варна.


◊ ОЩЕ

След честването на 13-годишнината в галерията предстои специално подготвена изложба на софийската художничка Майя Горова, вдъхновена от хайку на големи японски поети.

След това галерията се подготвя за 4-тото издание на Нощта на музеите и галериите, където в „Ателие на живо” ще творят любимецът на пловдивската публика, графикът доц. Владимир Генадиев, двукратният световен шампион на аерограф Мирчо Мирчев, гостите ще се възхитят също така и на ръчно-рисуваните копринени шалове на художника-дизайнер Силвия Павлова и на омагьосващите пейзажи на пловдивския живописец Ангел Герджиков, ще опитат и от превъзходните вина на „Вила Винифера”.

До новогодишните празници предстоят изложби на Светла Косева и представяне на новия й каталог, изработен от галерията, както и изложби на Васил Генчев, Огнян Недков и Андрей Москов.

Галеристите се надяват да продължат и през следващата година да радват и изненадват с интересни изложби пловдивската публика.

Автор:
Дима Арабаджиева
Публикация:
28.08.2008 г. 19:13
Посетено:
4508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6378-izlozhba-zhivopis-na-dimitar-voynov-sin