Изложби

Пътуващата изложба "Живот без тютюнев дим" е в Севлиево

Колекция карикатури от фонда на Дома и хумора и сатирата в Габрово

Пътуващата изложба "Живот без тютюнев дим" е в Севлиево


◊ СЪБИТИЕТО

В Историческия музей „Хаджистояново училище” в Севлиево гостува нетипична за експозицията му, но пък знакова за пушачите изложба. Тoва е добилата популярност със своите пътешествия „Живот без тютюнев дим” на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Инициативата се осъществява по проект, финансиран от Министерството на здравеопазването.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Идеята за включване на Дома на хумора и сатирата в Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето 2007-2010 г. възниква още миналата година. „Много хора се чудят кое е общото между хумора и медицината, но те са свързани”, казва Дарина Маринчевска – ръководител на отдел „Връзки с обществеността и международна дейност”. Мотивира се с научните доказателства, че смехът има лечебни свойства и даже в Западна Европа отдавна е навлязла модерната дисциплина „Смехотерапия”. Домът на хумора и сатирата не им отстъпва и още преди 12 г. започва такива курсове. „Ние не се обличаме в клоунски дрехи, а разнасяме хумористични творби на места като габровската болница и Диагностично-консултативни центрове, където въздействат положително върху тонуса не само на пациентите, но и на персонала”, пояснява Маринчевска.

Така възникнала и идеята за пътуващата изложба. Решили да направят колекция от карикатури на тема „Живот без тютюнев дим”, която да гостува в 10 български града. Проектът бил одобрен и естествено, експозицията тръгнала от Габрово, където е открита на 31 май - Световният ден без тютюнев дим. Гостувала е в Дряново и Трявна, а сега е в Севлиево. След 30 август ще отпътува за Ловеч, Плевен и Русе, който вече се слави като града на пушачите и на употребяващите алкохол, а след това за кратко ще спре в Разград и Силистра. Пътешествието ще завърши в МЗ на 21 ноември, когато е Международният ден без тютюнев дим.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата включва 55 карикатури на 48 автори от 19 страни и всичките са от фонда на Дома на хумора и сатирата, събиран 36 г. „В него има 38 000 художествени произведения, от които 12 000 са карикатури”, каза Дарина Маринчевска и не пропусна да отбележи труда на своите колеги, които подбрали най-интересните 55 за оформянето на пътуващата експозиция. Надеждите са те да провокират най-вече интереса на младите хора, които все още не са зависими от никотина.

Любимата карикатура на д-р Богомил Лазаров – директор на дирекция „Опазване и контрол на общественото здраве” към РИОКОЗ - Габрово, която представлява МЗ в инициативата, е на Вернер Ролов от Германия. Тя изобразява ковчег, облепен с емблемите на известни марки цигари и понесен от производителите им. Густаво Прадо от Куба също по интересен начин вижда пристрастяването към пурите на родната си страна – една е закачена за носа на пушач. Не по-малко впечатляваща е на Владимир Спелников от Русия, иронизиращ майка, която въвлича невръстното си дете в света на зависимите от никотина. Василий Волков пък представя безсилието на възрастните пред подрастващите. Оригиналите на карикатурите привличат интереса на посетителите в една от най-големите зали на Дома на хумора и сатирата. Там ще бъдат и през септември.

В Дома на смеха са преценили, че само говоренето на тема „Тютюнопушене” не е достатъчно. „На младите най-добре им се въздейства, когато бъдат включени в някакви инициативи или направят нещо”, казва Дарина Маринчевска. Затова на 31 май обявили и национален ученически конкурс за хумористично-сатирични творби на тема „Модерен ли си или пушиш” (http://www.humorhouse.bg). Надяват се след откриването на изложбата на 20 ноември – Международният ден без тютюнопушене, и от тях да формират добра колекция.

Предвиждат се награди за най-добре представилите се млади художници, а те все още имат време, тъй като крайният срок за изпращане на творбите е 20 октомври.
Автор:
Ани Русева
Публикация:
15.08.2008 г. 17:14
Посетено:
1640
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6351-patuvashtata-izlozhba-zhivot-bez-tyutyunev-dim-e-v-sevlievo