Изложби

"Хуморът - мирна зона" в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Весел поглед към войната и мира

"Хуморът - мирна зона" в Дома на хумора и сатирата в Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

На фона на няколкото военни конфликта по света днес Домът на хумора и сатирата предлага на габровци и гости на града нова тематична изложба.

До 15 септември 2008 любителите на карикатурата имат шанса да видят колекцията „Хуморът – мирна зона”.

Изложбата е посветена на вечния стремеж на човека към свобода и мирен живот и може да се разглежда като своеобразен апел за толерантност между народите, взаимно зачитане на суверенитета и гарантиране свободата на хората.


◊ ИЗЛОЖБАТА
 
Колекцията включва 92 карикатури на 85 автори от 29 страни от 5 континента и представя оригинални виждания за войната и мира, пречупени през призмата на хумора.

Карикатуристите от четирите краища на света са единодушни и непримирими по въпросите за въоръжаването, тероризма, военните окупации и ядрената заплаха за човечеството. С присъща находчивост, ярък хумор и безпощадна сатира те заклеймяват войната и оръжията за масово поразяване, насилието във всичките му форми и погазването на човешките права. Не липсват и разведряващи настроението смешни случки от казармения живот, перипетии по бойните полета, весели войнишки приключения. Многократно и оригинално е интерпретиран и символът на мира – белият гълъб с маслиновата клонка.

Колекцията карикатури на военна тематика „Хуморът – мирна зона” е част от фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата, който вече наброява 38 000 художествени произведения на 9 050 творци от 173 страни.


Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
12.08.2008 г. 11:29
Посетено:
954
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6340-humorat-mirna-zona-v-doma-na-humora-i-satirata-v-gabrovo