Изложби

Глаголицата като естетически факт

Изложба на Антония Дуенде

Глаголицата като естетически факт


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 август 2008 г., събота, от 18 ч., в Дома на архитекта -
ул. "Мусала" 10, Варна

ще бъде открита изложба на Антония Дуенде, българска художничка, която твори в Германия.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АНТОНИЯ ДУЕНДЕ

Антония Дуенде е родена на 25 май 1958 г. в София. Завършва живопис в НХА „Н. Павлович” – София (1979-1984). Аспирант е към Катедра „Естетическо възпитание” на СУ „Св. Климент Охридски” (1988-1991). Следдипломна квалификация във Висшия институт по изкуства – Берлин, Германия (1991-1996).

Работи в областта на съвременното изкуство и артпедагогиката. Има артистични изяви в България, Германия, Франция, Испания, Португалия, Гърция, Полша и Тайланд. Живее в Берлин от 1990 г., а от 2003 г. е хоноруван преподавател в Университета по изкуства – Берлин, специалност „Изкуство в контекст”.

В изложба с картини и инсталации от май 2004 г. в Берлин включва цикъла „Писмената като мост”, вдъхновение за който е глаголицата. В азбуката, сътворена от Св. Константин-Кирил Философ, художничката търси и открива сугестивната сила на знака, вълнува я връзката на човека и Космоса.

Своеобразно продължение и доработка е настоящата изложба – живопис и инсталации, онасловена „Глаголически следи”.

Музикален пърформанс – Николай Иванов.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е посветена на глаголицата като естетически и духовен знак. Буквите на най-древната българска писменост са видени от художничката като картини и внушение, като отклик на Божието слово.

Антония Дуенде работи върху тази тема от доста години. Изложбата вече е преминала с голям успех в Германия, където голямата познавачка на старобългарската литература и култура проф. Надежда Драгова, нейна майка, е изнесла слово за глаголицата като културен феномен. Според нея езиците на културата са различни и в своя синтез изразяват душите ни, нещо, което е намерило израз и в самите картини.

Заповядайте на изложбата!

Автор:
07.08.2008 г. 22:15
Посетено: 920
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/6318-glagolitsata-kato-esteticheski-fakt